Gothia Cup ställs in. Foto: BILDBYRÅN

Gothia Cup ställs in – på grund av corona

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget Gothia Cup 2020.

Den anrika turneringen ställs in på grund av coronaviruset meddelar man via sin sajt.

– Det här är de svåraste orden jag någonsin formulerat: Det blir inget Gothia Cup i år, skriver turneringens generalsekreterare Dennis Andersson på gothiacup.se.

gothiacup.se kom beskedet att man ställer in en av världens största fotbollsturneringar.

Det är första gången som det händer sedan 1975.

”Den pågående coronapandemin gör att Gothia Cup 2020 inte kan genomföras. Efter rådgörande med Folkhälsomyndigheten och den information som finns tillgänglig från såväl svensk som internationell expertis, har Gothia Cup beslutat att ställa in turneringen, för första gången sedan starten 1975”, skriver turneringen och fortsätter:

”Vi beklagar detta och känner stor sorg över att inte få välkomna er till Göteborg i sommar men hoppas på förståelse för situationen och att vi alla – spelare, ledare, domare, funktionärer, samarbetsföreningar och partners – ses nästa år i stället.”

”Svåraste orden jag någonsin formulerat”

Cupens generalsekreterare, Dennis Andersson, uttalar sig också om det tuffa besked.

”Det här är de svåraste orden jag någonsin formulerat: Det blir inget Gothia Cup i år. Inga färgsprakande klädda, leende ungdomar på Göteborgs gator, skriver Dennis Andersson och fortsätter:

”I 45 år i rad har den tagit över Göteborg en vecka i juli och det är med stor sorg jag konstaterar att vi inte kommer att få uppleva det i sommar.”

Men trots att det är jobbigt beslut var det inget snack om menar generalsekreteraren.

”Samtidigt är det ett av de enklaste besluten jag har varit med om att fatta. Vi känner en stor respekt för den pågående pandemin och hur den drabbar oss alla, världen över. Just nu måste allt fokus ligga på att begränsa smittspridningen och att skydda våra riskgrupper.”

I beskedet meddelar cupen också att samtliga lag kan välja att föra över anmälningsavgiften till nästa års turnering eller att få pengarna tillbaka.

Årets cup var planerad att spela den 13-18 juli.

”Gothia är verkligen folkvimmel”

Brommapojkarna är den förening som vunnit turneringen flest gånger, hela 31 segrar. Varje år brukar föreningen skicka mellan 10 och 15 lag till Göteborg.

– Dagens beslut var väl ganska väntat men det är klart att det är tråkigt, säger Mikael Sörnäs, chef för ungdom och akademi i BP till SVT Sport och fortsätter:

– Det skulle inte ha blivit samma sak om man genomförde turneringen ändå, Gothia är en fest förknippat med folkvimmel, säger han.

Även handbollsturneringen ställer in

Bara minuter efter beskedet om att Gothia Cup ställs in så meddelade även arrangören av världens största ungdomsturnering i handboll, Partille Cup, att de tvingas fatta samma beslut.

KLIPP: Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson om beskedet:

Gothia Cup

Gothia Cup är världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar. Varje år deltar runt 1700 lag från 80 nationer och de spelar 4500 matcher på 110 planer.

Det är lagen och deltagarna från världens alla hörn som gör turneringen unik. En mötesplats för världens ungdomar, oavsett religion, hudfärg eller nationalitet, med fotbollen som gemensam nämnare. Vår organisation består idag av nio heltidsanställda och under turneringen jobbar fler än 2500 personer.

Gothia Cup spelades första gången 1975. Turneringen startades av BK Häcken, GAIS och den lokala tidningen Arbetet men ägs sen början av 80-talet helt och hållet av BK Häcken. Genom åren har över en miljon spelare från sammanlagt 149 länder deltagit i turneringen.

Källa: gothiacup.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.