Hård ekonomisk smäll för Göteborg när cuperna ställs in Foto: Bildbyrån

Hård ekonomisk smäll för Göteborg när cuperna ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen idrottslig ungdomsfest i Göteborg i sommar.

För besöksnäringen i staden innebär det upp emot 800 miljoner i förlorade turistintäkter.

– Det är naturligtvis ett stort avbräck ekonomiskt, säger Göteborgspolitikern Axel Josefson (M) till SVT Sport.

Att Gothia och Partille Cup ställs in slår inte bara hårt mot idrottsklubbarna som arrangerar de stora ungdomsturneringarna. För Göteborgs stad innebär beskedet förlorade turistintäkter i mångmiljonklassen.

– Dels är det väldigt tråkigt att vi inte får besök av alla härliga ungdomar som skapar liv och rörelse i staden. Men det är naturligtvis också ett stort avbräck ekonomiskt. De här turneringarna genererar oerhört mycket pengar till besöksnäringen, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) till SVT Sport.

Corona och idrott

Cupen drar in 480 miljoner

Det handlar framför allt om intäkter till hotell, restauranger och nöjen så som Liseberg.

Gothia Cup drar varje år in cirka 480 miljoner till kommunens besöksnäring, enligt arrangemangets egna siffror. Partille Cup står för cirka 250 miljoner i turistintäkter. Lägg där till intäkterna från Gothia Innebandy Cup och Göteborg basketball festival, som också är inställt, så närmar vi oss en förlust i 800-miljonersklassen.

”En del av vår identitet”

– Vi har haft löpande kontakt med Gothia Cup och Dennis (Andersson, turneringens generalsekreterare) och vi har förstått att de har kämpat för att genomföra Gothia Cup i någon anpassad form.

– Men sedan kom rekommendationer från myndigheter som gjorde det i princip omöjligt. Och då tycker jag det är ansvarsfullt att inte chansa. På det sättet tycker jag våra arrangörer har satt ungdomarna och deltagarnas säkerhet och trygghet främst, säger Axel Josefson.

Göteborg är den stora evenemangsstaden i idrottssverige, hur slår det här mot er?

– Vi kommer sakna den delen i stadsmiljön, det är en del av vår identitet, så det kommer märkas.

KLIPP: Gothia Cup ställs in:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet