Björn Eriksson, RF:s ordförande Foto: TT arkivbild

Björn Eriksson: Förstår inte varför RF blir indraget

Uppdaterad
Publicerad

I konflikten mellan fotbollsklubbarna, deras supportrar, och polisen har också Riksidrottsförbundet (RF) blivit indraget.
– Dialogen mellan polisen och oss i RF, samt med Svenska fotbollförbundet, fungerar utmärkt, säger RF:s ordförande, tillika före detta rikspolischefen Björn Eriksson, till SVT Sport.

Att Svensk elitfotbolls (SEF) generalsekreterare Mats Enquist kritiserat polisens agerande mot fotbollssupportrarna och dessutom menat att det inte finns någon dialog, irriterar och förvånar RF:s ordförande Björn Eriksson:

– Jag förstår inte detta. Jag träffar polisen regelbundet, och det vet jag att fotbollsförbundet också gör. Och det finns inga problem. Det är SvFF som är den avgörande aktören i kontakten med polisen, inte RF, eller SEF.

– Att göra utfall mot polisen är inte kreativt, jag blir lätt förvånad.

Svensk elitfotboll vill ha en dialog med polisen, och dess generalsekreterare Enquist menar att polisen ”numera sköter kommunikation med rikidrottsförbundet, inte med oss”.

Björn Eriksson har en helt annan bild.

– Vi i RF för dialog med polisen när det gäller nationell strategi mot terrorattentat till exempel, och utbildning av matchvärdar. Vi har ett gemensamt program för hur visitation på idrottsarenor ska se ut. Men sedan sköter varje enskilt förbund detaljerna, menar Björn Eriksson, som tidigare varit både rikspolischef och regeringens ”huliganutredare” (2013).

– Visst är jag insatt i de här frågorna och intresserad. Men att kritisera polisens agerande är inte rätt väg att gå, säger Eriksson vars utredning bland annat ledde fram till en matchfixningsorganisation hos polisen.

– Det är polisen som har myndighetsansvar enligt statsskicket, och som avgör vad som är rätt eller fel. Varken du, jag eller Mats Enquist kan bestämma över det. Sen kan man resonera och kritisera, men aldrig försöka styra över polisen, säger Björn Eriksson med emfas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.