Nathalie Björn Foto: Bildbyrån

Nathalie Björn kan få chansen i Segers frånvaro

Uppdaterad
Publicerad

Caroline Seger missar den sista matchen före VM på grund av stelhet i ryggen.

Då kan 22-åriga Nathalie Björn få chansen på mitten.

– I den här rollen måste du vara bollskicklig, bra på huvudet och defensivt taktiskt skicklig och det är Nathalie Björn, säger förbundskapten Peter Gerhardsson på dagens presskonferens.

Svenska kaptenen och mittfältsgeneralen Caroline Seger är stel och trött i ryggen och kommer därför inte att spela i morgon mot Sydkorea – den sista matchen inför VM i Frankrike. Det betyder att förbundskapten Peter Gerhardsson får möblera om i sin startuppställning och får inte chansen att matcha en potentiell VM-startelva.

– Under en lång period så har vi jobbat med två spelare på varje position. ”Carro” är en av dem som spelat mest men det får vi lösa. Startelva är en sak och slutelva en annan. Det hänger inte alltid ihop att de man startar med vinner matcherna. Vi känner oss lugna med de här beskeden och att alternativen får chansen att visa upp sig, säger Gerhardsson på dagens presskonferens.

Damlandslaget i fotboll

Det här innebär att Rosengårds Nathalie Björn, back i klubblaget, kan få chansen i morgon.

– Hon är lugn och ödmjukt kaxig inför nya positioner och roller. I den här rollen måste du vara bollskicklig, bra på huvudet och defensivt taktiskt skicklig och det är Nathalie Björn, säger Gerhardsson.

”Glidtacklar mest av alla”

En annan som kan få chansen är Julia Roddar.

– Hon är kvick och kanske den tuffaste spelaren. Hon glidtacklar nog mest av alla och gör den delen av spelet.

I den inofficiella matchen i tisdags blev det svensk seger med 4-0 men Gerhardsson tror inte att det blir lika stora siffror i morgon.

– För oss handlar det om att vara lika effektiva som i den stänga matchen. Där gjorde vi fyra mål men det var inte som att vi hade tio-tolv chanser, vi var inte överlägsna. Jag hoppas att vi kan fortsätta med djupledsspelet, i ett VM och i fotboll överlag är omställningsspelet väldigt viktigt.

Premiär mot Chile

Sverige spelar VM-premiär den 11 juni mot Chile. Sedan väntar Thailand innan gruppspelet avslutas mot USA. Mycket måste stämma för att Sverige ska lyckas gå hela vägen till final, säger kapten Seger.

– Vi måste vara skadefria, ha bra harmoni i gruppen, trygghet och självförtroend. Jag tror på individerna i laget så att vi blir starka som lag. Sverige är ganska litet i jämförelse med andra länder och bra dagar kan vi vinna mot de allra bästa men mindre bra dagar kan vi också förlora matcher som vi inte ska förlora,. Jag tror verkligen att det handlar om att spela bra fotboll och skapa trygghet i gruppen, säger Seger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet