Nathalie Björn: ”Det kommer vara helt magiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Rosengårds Nathalie Björn är tillbaka efter skada, en mindre bristning i en vadmuskel. Och nu är det VM-läger i Båstad som gäller för den unga försvararen som visat att hon behärskar flera olika positioner.

– Jag försöker bara vara den spelare jag är på vilken position jag än spelar, säger Björn till SVT Sport.

Försvarare i sitt klubblag. Mittfältare i landslaget. Och i år har hon även gjort avtryck som målgörare. Det första landslagsmålet satt i Algarve Cup i mars, det andra i Österrike i april, och det första allsvenska målet gjorde hon, som matchvinnare för Rosengård, i seriepremiären mot sin förra klubb Eskilstuna. Passningsfoten och spelförståelsen är grundstyrkorna, oavsett utgångsläge i banan.

Var trivs du allra bäst?

Damlandslaget i fotboll

– Jag trivs bäst som back. Den trean vi har i Rosengård. Jag gillar den positionen jättemycket. Men sen så mittfält, ja det är lite kärlek till den också, säger hon med ett stort leende.

”De kan använda mig överallt”

Nathalie Björn har åtta landskamper hittills. Hon ser framåt med tillförsikt och känner att landslagsledningen visar henne stort förtroende.

– Jag ser det som att de kan använda mig lite överallt och för mig är det bara positivt. Då känner jag att de tror på mig och vill att jag ska kunna komma in och spela.

SVT Sports Diljen Otlu frågade förbundskapten Peter Gerhardsson om hur man rent praktiskt hanterar Nathalie Björns olika roller i klubb- och landslag.

– Först pratar man med spelaren om den här rollen kan vara intressant. För du måste någonstans ha en spelare som känner att det här är spännande och bra. I Nathalies fall tyckte hon det från början. Hon andas utveckling och vill göra det och är inte rädd. Hon har ganska stort mod när hon går in i situationer.

Vill bli smartare spelare

Förbundskaptenen tror på att spelare utvecklas även om de inte spelar i samma position. Och i de här fallen involverar han också klubblagstränarna om motiven till positionsbytena.

Främst vill Nathalie Björn utveckla sitt defensiva spel. Lite positionering. Vara lite mer smart, säger hon, och tillägger att det är sånt som kommer med erfarenhet.

Det största hittills för 22-åringen, med klart lysande ledaregenskaper, är EM-guldet 2015 med U19, som lagkapten. Hon bär sedan barnsben på drömmar om SM-guld och utlandskontrakt – men närmast om VM-spel.

– Jag tror inte jag kan beskriva hur mycket det betyder förrän jag får den känslan. Det kommer vara helt magiskt.

Och så understryker hon det som också betyder väldigt mycket för henne inför VM-resan. Att hon och de andra landslagsspelarna är förebilder för så många småtjejer.

– Det är någonting man glömmer bort ibland, att man faktiskt är någons förebild. Jag tror det betyder jättemycket för dem att vi finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet