Björn Kuipers och Jonas Eriksson. Foto: Bildbyrån

Björn Kuipers dömer finalen: ”Inte förtjänat det”

Uppdaterad
Publicerad

Nederländaren Björn Kuipers dömer finalen – men utan videodomaren Pol van Boekel.

Landsmannen petas efter semifinalmötet mellan England och Danmark, där engelsmännen avgjorde efter ett domslut som har kritiserats.

– Det innebär ju att Uefa inte var riktigt nöjda med insatsen i semifinalen, säger SVT:s expert Jonas Eriksson.

Björn Kuipers, 48, gör sitt tredje Europamästerskap och nu får han chansen i finalen.

– Jag tippade att han skulle döma finalen. Han är inte turneringens bästa domare, men han är en av världens bästa domare. Så han förtjänar det inte för sina insatser i turneringen, säger Jonas Eriksson till SVT Sport och menar att nederländaren har fått en utstakad väg till finalen:

Fotbolls-EM

– Redan innan turneringen fanns det en tanke på att han skulle döma finalen, tror jag. Han har matchats på ett sådant sätt att han har fått mindre profilerade matcher.

”Katastrofalt EM”

Hur skulle du beskriva Björn Kuipers?

– Han är erfaren, och det är en otroligt viktig egenskap. Han har varit med i tre EM. Jag dömde med honom 2012, då gjorde han ett katastrofalt EM och fick åka hem efter två gruppspelsmatcher. Men han har haft en förmåga att lära sig av sina misstag, säger Jonas Eriksson.

Nederländaren Björn Kuipers får dock döma utan sin landsman Pol van Boekel. Videodomaren, som har kamperat med Kuipers under hela mästerskapet, petas i finalen efter sin insats i semifinalmötet mellan England och Danmark. I matchen fick engelsmännen en straff med sig, och beslutet har kritiserats i efterhand.

– Han har gjort alla matcher med Kuipers, men nu är han ersatt av en tysk videodomare. Det är spännande, det innebär ju att Uefa inte var riktigt nöjda med insatsen i semifinalen, säger Jonas Eriksson.

Trots Björn Kuipers erfarenhet och status i världsfotbollen, är Eriksson inte helt övertygad om att beslutet att få döma finalen är det rätta.

– Jag tycker att man ska förtjäna sin plats i finalen, både lag och domare. Han är inte där för sina meriter i turneringen.

Vem skulle döma finalen om du fick bestämma?

– Turkiske domaren Cüneyt Çakır, han har hållit högst nivå i EM. Han gjorde tre bättre matcher än vad Björn Kuipers har gjort, säger Jonas Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet