Jonas Eriksson, Cuneyt Cakir Foto: Bildbyrån

Jonas Erikssons kritik mot Uefa: ”En mörk sörja”

Uppdaterad
Publicerad

Under Jonas Erikssons långa domarkarriär på internationell toppnivå saknade han transparens från de som bestämde vilken domare som skulle döma vilken mästerskapsmatch. Då han nu följer EM som expert från SVT ser han exakt samma mönster.

– Det är ett stort mått av politik och ett stort mått av vänskapskorruption, säger han till SVT Sport.

Jonas Eriksson, som bland annat har dömt en EM-semifinal, berättar att inte ens domarna själv vet hur det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) tar sina domarbeslut.

– Trots att jag har dömt fotboll på internationell nivå i nästan 20 år så vet jag inte. Det finns ingen öppenhet. Det presenteras vilka som ska döma och så får de som inte ska döma åka hem. Ingen berättar varför. Ingen motiverar eller förklarar. Så konstigt är det.

Fotbolls-EM

– Jag önskar att det skulle finnas en transparens. Att man skulle veta vilka kriterier som ställs och vad man kräver. Den öppenheten finns inte och då kan ingen utifrån utmana, ifrågasätta eller granska, säger han.

”Mörk sörja”

I ett inlägg på Instagram beksriver Eriksson utnämningarna som ”en mörk sörja”.

– Jag tror alla som har varit inblandade i fotboll på internationell nivå skriver under min beskrivning. Men det är väldigt få som vågar göra det, för de flesta är fortfarande inblandade i det, säger han.

Han menar att det handlar om ett stort mått av politik och vänskapskorruption.

– Jag har sett det på nära håll. Jag har fått det med mig och jag har fått det mot mig. Nu när jag tre år senare sitter vid sidan så kan jag se det tydligt utifrån.

”Helt obegripligt”

Semfinalerna kommer att dömas av tysken Felix Brych och nederländaren Danny Makkelie. Vem som får finalen är ännu inte klart, men att Cuneyt Cakir redan har åkt hem tycker Eriksson att är felaktigt.

– En som absolut saknas är turken Cuneyt Cakir som har gjort tre fantastiskt bra matcher. Man kommer inte ihåg honom från ett enda misstag i turneringen. Han är ett typexempel. Han är inte kvar, det är helt obegripligt.

Hur tycker du att utnämningarna borde fungera?

– Jag tror på öppenhet och transparens. Att man berättar vad man tycker och hur man bedömer olika domare. Då blir det rätt domare som dömer finalen. Den som är sportsligt bäst och är i bäst form. Idrott handlar om prestation. Det finns ett betygsystem som är siffermässigt på decimalnivå, men det berättas inte.

SVT Sport söker representanter för UEFA

KLIPP: Jonas Eriksson om Belgiens straff: ”Extremt billig” (2 juli)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet