Foto: TT

Blackstenius VM-vändning: ”Fick med mig självförtroende”

Uppdaterad
Publicerad

En spelare för världstoppen eller inte, nära sin potential eller långt ifrån.

Stina Blackstenius var ifrågasatt under VM – men vände allt när kritiken hördes som mest.

– Jag fick med mig självförtroende. Det var viktigt för mig, säger hon inför EM-kvalet.

Hon är bara 23 år ändå känns det som hon varit med länge. När Sverige vann U19-EM 2015 vann Stina Blackstenius skytteligan i mästerskapet. I U20-VM året efter åkte Sverige ur gruppen – men det hindrade inte Blackstenius från att vinna skytteligan även där.

Det är meriter som bäddat för förhoppningar om en gränslös potential. Ändå har det definitiva breaket på världsscenen fått vänta. En bit in i sommarens VM fanns fortfarande frågetecken kring Stina Blackstenius, efter att hon gått mållös genom gruppspelet.

– För egen del hade jag kanske en lite tuffare start på mästerskapet, säger hon.

Tolv landskamper utan mål och en blek inledande halvlek mot Kanada i åttondelen. Då slog hon till. Anfallaren skickade Sverige till kvarten med matchens enda mål. Hon följde upp det med nytt mål i 2–1-segern mot Tyskland i kvarten.

Egna förklaringen: ”Vissa motstånd passar bättre än andra”

Det var en sorts slutlig bekräftelse på att hon kan göra allt det där som potentialen i många år skvallrat om.

–  Över hela mästerskapet mötte vi väldigt många motstånd som jobbade på olika sätt. Självklart passar vissa motstånd bättre än andra för min del, förklarar hon och fortsätter:

– Jag gillar att möta lag där jag kan jobba över stora ytor och har väl kanske en utveckling i att spela mot lag som jobbar lite lägre där ytorna inte är lika stora. Men det kändes ändå som att jag växte in i turneringen och fick med mig självförtroende. Det var viktigt för mig.

Lettland – en utmaning på sitt sätt för Blackstenius

Förutsatt att hon spelar i EM-kvalpremiären mot Lettland får hon chans att träna på det hon själv tycker att hon saknar – att hitta vägar mot lag som backar hem.

– Det är mycket möjligt att vi kommer få spela mot ett lag som spelar lite lägre försvarsspel så det kommer bli viktigt för oss att få dem så mycket som möjligt i rörelse och flytta mycket boll, säger hon och fortsätter:

– Det blir en utmaning att möta ett lite lägre försvarsspel, ett bra test för oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.