Paul Pogba är en av huvudgestalterna på Boxing Day. Foto: TT

Därför kallas det Boxing Day

Uppdaterad
Publicerad

Det finns olika teorier om hur namnet Boxing Day, annandag jul, kom till men en sak är säker: Det kommer inte från sporten. Här är de olika teorierna.

I Storbritannien är ”Christmas Box” namnet för julklapp. Traditionellt sett var Boxing Day då tjänarna fick en Christmax Box från sin herre. Tjänarna gick också hem till sina familjer på Boxing Day och gav sina familjer julklappar.

En annan teori är att namnet refererar till välgörenhetskampanjer. I kyrkan placerades boxar för att samla in pengar till fattiga på juldagen. Dessa öppnades sedan dagen efter – på Boxing day.

Premier League

En tredje teori är att det refererar till en nautisk tradition. Stora fartyg hade en försluten box som innehöll pengar för att bringa lycka. Om resan blev lyckad gavs boxen till en präst som öppnade den under julen och gav pengarna till fattiga.

(källa: The Spruce)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Premier League

Mer i ämnet