Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Camp Swedens ordförande;: ”Fruktansvärt att man som supporter inte kan känna sig trygg” Foto: Maarten Straetmans / BILDBYRÅN

Camp Sweden: ”Hoppas man kan känna sig trygg igen med en svensk tröja”

Uppdaterad
Publicerad

Den utpekade gärningsmannen i gårdagens terrordåd i Bryssel säger i en video att han riktat in sig på svenskar. Minst en av de två avlidna ska ha haft en svensk matchtröja på sig inför EM-kvalmatchen mot Belgien.

– Att en sådan här sak kan ske för att man har en svensk tröja på sig, det är helt horribelt, säger Susanne Petersson, ordförande i Camp Sweden, till SVT Sport.

Susanne Petersson, ordförande för supporterorganisationen Camp Sweden, var på plats på Kung Baudouin-stadion i Bryssel igår för att stötta de svenska landslagsherrarna mot Belgien.

Under första halvlek fick man information om dådet och senare att matchen skulle brytas och de svenska supportrarna stanna kvar på arenan.

– Man förstod inte riktigt vad som hade hänt och man ville väl inte riktigt ta det till sig. Det blev både otroligt och lite stressigt, säger Petersson.

När det blev klart att en avliden hade svensk matchtröja på sig reagerade Petersson förstås med bestörtning.

– Jag tycker det är fruktansvärt att man som supporter inte kan åka och känna sig trygg. Det är hemskt, säger Petersson.

Hur tror du att det här kommer att påverka er verksamhet?

– Jag tror att fotboll förenar och att det kommer fortsätta förena. Det är en tillhörighet och en gemenskap som är svår att få fram på annat sätt.

SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman menar att en rekommendation om att undvika landslagströjor är oundviklig. Petersson hoppas att det inte varar så länge.

– Man kanske kommer att tänka mer än en gång, men samtidigt hoppas jag att det förändras och att man kan känna sig trygg igen med en svensk tröja på sig – och känna sig stolt över det. Mycket av vår gemenskap är att vi träffas och känner igen våra gula tröjor, säger han.

Hon hoppas att gårdagens dåd inte påverkar intresset för att åka på bortaresor.

– Jag kommer aldrig sluta åka på fotboll och jag kommer nog känna mig lika trygg där som någon annanstans.

Terrordådet i Bryssel – minut för minut:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Viaplay

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.