Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Jönsson: ”Hennes fall har en enorm betydelse i världen” Foto: Bildbyrån/SVT

Caroline Jönsson om Sara Björk Gunnarsdottirs fall

Uppdaterad
Publicerad

Fifa fick en ny gravidpolicy i sitt regelverk 2021.

Sara Björk Gunnarsdottir, som nekades lön i Lyon under sin graviditet, var den första spelaren att få ett sådant fall prövat i Fifas domstol.

– Hennes fall har en enorm betydelse i världen, säger Fifpros Caroline Jönsson till SVT Sport.

Sara Björk Gunnarsdottir blev gravid under sin tid i storklubben Lyon. Den franska klubben vägrade då bland annat att betala ut lön och hänvisade till fransk lag.

Den isländska stjärnan drev frågan vidare till Fifa med hjälp av internationella spelarfacket Fifpro.

Fallet är det första som prövats i Fifas domstol, Dispute Resolution Chamber (DRC), efter att Fifas nya gravidpolicy kom på plats i Fifas regelverk 2021.

”Enorm påverkan för damfotbollen”

Enligt Fifpros Caroline Jönsson har isländskan, som spelade i Rosengård 2011-2016, banat vägen för väldigt många.

– Det är alltid lite osäkert tills det är testat. När utslaget kom att Sara vann så var det fantastiskt för Sara personligen, men den stora vinsten var att det är klart och tydligt att det här kommer att gälla för fotbollsvärlden i alla Fifas medlemsländer. Det har en enorm påverkan för damfotbollen men givetvis också för fotbollen i stort. Sara kommer alltid vara den som drev igenom det. Jag är jättetacksam att hon orkade och väldigt lättad att det blev det här utfallet, säger Jönsson.

Ifjol tvingades till slut Lyon betala ut 900 000 kronor till Sara Björk Gunnarsdottir i utebliven lön. När hon tidigare i veckan delade sin historia fick den stort genomslag.

Fifas regler bättre än de svenska vid graviditet

Fifas regelverk kring graviditet och föräldraskap gäller i de fall som reglerna ger bättre villkor än landets egna lagar. Annars gäller landets lagar.

Och när det gäller just lön under graviditet är Fifas regelverk bättre än svensk lag.

– Under tiden som man är gravid får man 100 procent lön enligt Fifas dom. Efter födsel, om man varit gravid, ger den svenska lagstiftningen högre ersättning om man är berättigad föräldrapenning. Då är det den som gäller, säger Jönsson.

Finns det exempel på svenska spelare som hänvisat till Fifas gravidpolicy?

– Vi har tagit fram en policy i Sverige tillsammans med spelarna som de tycker är bra men som inte skrivits in i kollektivavtalet än. I den policyn används det regelverk som finns i Sverige och så har vi lagt till att klubbarna ska hjälpa till med olika saker efter att man blivit förälder. Än så länge tror jag att spelare som använt sig av policyn tillsammans med sin klubb varit rätt så nöjda med den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.