Josh Cavallo. Foto: TT

Cavallos oro för att spela VM – dödsstraff

Uppdaterad
Publicerad

Han kom ut som gay.

Nu gör  VM-arrangörslandets syn på homosexuella att Josh Cavallo inte vill åka till Qatar.

– Det skrämmer mig, säger australiensaren.

Vänsterbacken Josh Cavallo, som nyligen genom sitt berättande blev herrproffsfotbollens enda aktiva öppet homosexuella spelare, har hittills endast representerat Australiens U19-landslag. Steget till nationens a-landslag är kortare än i Europa och Sydamerika, men om Socceroos skulle kvalificera sig till VM nästa år i Qatar och om han skulle vara aktuell för att bli uttagen, tvivlar Cavallo på att han vill åka.

– Jag läste att Qatar har dödstraff för homosexuella. Det skrämmer mig och jag skulle inte vilja åka dit av den anledningen. Det är sorgligt. VM är det största man kan nå som fotbollsspelare, men att samtidigt veta att jag utsätter mitt liv för risker får mig att fundera – är mitt liv viktigare än att göra något riktigt bra i karriären? säger Josh Cavallo till The Guardian.

”Han ska ha all heder”

Cavallo, som till vardags spelar för Adelaide i australiensiska ligan, har hyllats för sitt beslut att komma ut som homosexuell. Svenske landslagsmannen Zlatan Ibrahimovic skrev ”fotboll är för alla, stor respekt” när beskedet kom, och gav honom ytterligare beröm i går när landslagets samlades för de två avslutande VM-kvalmatcherna mot Georgien och Spanien.

– Det var starkt gjort och han ska ha all heder ... all kärlek, sade Zlatan Ibrahimovic till SVT Sport.

VM i Qatar 2022 avgörs mellan 21 november och 18 december. Sverige leder sin kvalgrupp inför avgörandet, Australien ligger tvåa i sin i Asiens kval till VM, där de två högst placerade landslagen i gruppen kvalificerar sig till VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.