IFK Norrköping vann sin första damallsvenska match – efter märkliga målet Foto: Bildbyrån

Chelsie Dawber historisk – med IFK Norrköpings första allsvenska mål

IFK Norrköpings damallsvenska debut slutade i succé.

Chelsie Dawber blev historisk som lagets första målskytt i högstaserien när Växjö besegrades med 2-1.

– Riktigt skönt, säger Vilma Koivisto i Viaplay, som gjorde det avgörande målet.

Framför 1 739 personer klev IFK Norrköping för första gången ut på plan i en damallsvensk match. Årets första motståndare blev Växjö DFF, som även de är nykomlingar i serien.

Hemmalaget fick en drömstart på matchen, när Chelsie Dawber gjorde 1-0 efter bara tolv minuter. Den inlånade australiensiskan slog vad som såg ut att vara tänkt som ett inlägg, men bollen flög både över utespelare och målvakten in i den bortre delen av målet till föreningens första damallsvenska mål någonsin.

– Det är häftigt för mig. Min första match för klubben, mitt första mål och förhoppningsvis första segern, om vi fortsätter så som vi är på väg, säger Dawber i Viaplay.

Koivisto stor hjälte

Laget fick gå till paus i ledning men i andra halvlek kunde Växjö kvittera i en stökig situation. Evelyn Ijeh tog emot ett inlägg, men hon såväl som IFK Norrköpings målvakt Sofia Hjern halkade precis framför mål, och då var Elin Nilsson framme och stötte in bollen från nära håll.

Den stora hjälten blev dock IFK Norrköpings Vilma Koivisto, som till skillnad från laget har allsvensk erfarenhet trots sin unga ålder på 20 år. När Växjö inte lyckades rensa undan bollen efter flera skottförsök, så var finskan den som till slut fick iväg ett skott som nådde nät. Ett mål som blev avgörande i att Norrköpings premiär slutade i seger.

– Riktigt skönt med tre poäng. Bra start på serien, säger Koivisto i Viaplay.