Dubbla straffmål tog IFK Göteborg till semifinal i Svenska cupen

Uppdaterad
Publicerad

Dubbla straffmål och ett tidigt rött kort för Hammarby frälste IFK Göteborg i kvartsfinalen i Svenska cupen. Blåvitt vände 0-1 och vann med 3-1 efter förlängning på Tele2.

– Vi har ett ansvar mot fansen, som vi hade velat se fylla bortasektionen, att vinna så många matcher som möjligt. Det här betydde mycket för mig, IFK Göteborg och alla fans, säger matchvinnaren Hosam Aiesh, två mål och en assist, till SVT Sport.

Hammarbys röda kort förändrade matchen.

– Vid det röda kortet vände matchen till vår fördel. Vi tryckte ner dem och det var vi som styrde och ställde, vi fick momentum, säger Tobias Sana till SVT Sport.

Hammarby stod emot nästan hela andra halvlek med en man mindre men orkade inte i förlängningen. David Fällman hade armen för högt och Hammarby åkte på sin andra straff. Hosam Aiesh tog hand om sin andra straff och klippte in bollen högt och hårt mitt i målet för 2-1.

Ett slutkört Hammarby kunde inte stå emot och Sargon Abraham kunde enkelt slå in 3-1 på Aieshs fina öppnade passning snett inåt bakåt i straffområdet och definitivt avgöra matchen.

Andersens utvisning vände matchen

Hammarbys Jeppe Andersen blev utvisad tidigt i andra halvlek. Han blev för sen i en duell med Emil Holm, ryckte tag i armen och IFK-spelaren gick omkull. Dansken fick rött kort direkt och Hosam Aiesh tog hand om den efterföljande straffen.

– Det var tufft för Hammarby att både få ett rött kort och en straff emot sig. Det var som om de fick två straffar emot sig, säger Blåvitts Tobias Sana.

Hammarbys målvakt Davor Blazevic gick rätt och räddade straffen men Aiesh rusade fram och nickade in sin egen retur för 1-1.

”Vi får se oss själva i spegeln”

Göteborg inledde andra halvleken starkt och strax före straffen sköt Victor Wernersson klockrent i ribban.

Hammarby var det bättre laget i början av matchen men efter det röda kortet blev uppförsbacken för stor.

– Vi får se oss själva i spegeln och tränare hårdare. Vi måste gå vidare och vända det här, säger David Fällman som orsakade den andra straffen, den som gav IFK Göteborg 2-1 och visade vägen till segern.

Svenska cupen herrar

Hammarby IF

1 - 3

1-1 (Fulltid)

IFK Göteborg

Tele2 Arena, Stockholm
Publik: 0

Så spelas semifinalerna

Semifinalerna spelas den 9 juli: IFK Göteborg–Elfsborg, Mjällby–Malmö FF

Finalen spelas den 30 juli och vilket lag som får hemmamatch lottas efter semifinalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.