Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ministern om matchfixning: ”Vi måste börja här” Foto: TT

Rekordmånga utredningar av matchfixning

Publicerad

Den nya spellagen trädde i kraft vid årsskiftet och skulle bland annat minimera matchfixning. Samtidigt har antalet matcher som Svenska fotbollförbundet utrett legat på rekordnivå i år.
– Hittills har vi ungefär 45 fall, och det är ju mer än tidigare. Å andra sidan kan det hänga ihop med medvetandet, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Problem med manipulerade matcher, matchfixning, har drabbat idrotten och framför allt fotbollen mer frekvent på senare tid. Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister, menar att han inte är förvånad över problematiken.

– I ärlighetens namn var det som förvånade mig första dagen jag fick ansvaret för spelfrågorna som minister att det inte har reglerats tidigare, säger han och frågar sig:

– Hur kan den svenska staten under två decennier ha accepterat att vi har massor med spelbolag som driver verksamhet gentemot Sverige utan att följa svensk lag. Det var mer det som förvånade mig. Organiserad kriminalitet finns i alla samhällen, men statens skyldighet är att visa handlingskraft mot den typen av kriminalitet – nu har vi verktygen på plats.

”Matchfixning ett hot”

Han syftar på den nya spellagen som har till syfte att reglera spelmarknaden i Sverige och som därmed skall motverka matchfixning.

– Jag ser matchfixning som ett allvarligt hot inte bara mot svensk idrott utan även mot tilliten i vårt samhälle. Jag menar om vi får en utveckling där människor inte kan vara säkra på att elitmatcher inom fotbollen eller hockeyn är riggade då har vi allvarliga problem.

Samtidigt har antalet utredningar kring matchfixning varit rekordmånga i år.

– Det kan hänga ihop med medvetandet, att vi jobbar mer med de här frågorna. Det innebär inte att det förekommit 45 fall av matchfixning, men vi har utrett 45 fall, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

”Vi måste börja här”

En potentiell förklaring kan vara att svenska spelmarknaden och svensk fotboll inte är samma sak. Exempelvis kan man spela på svenska matcher utomlands och därifrån placera stora summor på olika typer av spelobjekt.

Behövs inte ett större internationellt samarbete för att angripa problemet?

– Vi måste börja här och se till att alla de bolag som bedriver verksamhet gentemot svenska spelmarknaden följer lagen och att vi har föreskrifter som sätter stopp för till exempel spel på gula kort, regelbrott, spel på minderåriga – det är det viktiga, säger Shekarabi och fortsätter:

– Nästa steg handlar om att intensifiera arbetet internationellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer