Claesson är redo att köra hela vägen

Uppdaterad
Publicerad

Viktor Claesson kommer in i VM med en fin form. SVT Sport har pratat med mittfältaren om världlandet Ryssland, rollen i landslaget och kanske viktigast av allt, nyckeln mot Tyskland.

– Om vi kan hålla nollan ett tag kanske kanske de blir stressade, säger Claesson till SVT Sport.

Man skulle kunna säga att Viktor Claesson är i sitt livs form. Han kommer från en succésäsong i ryska ligan där han landade på en femteplats i skytteligan, och en fin VM-uppladdning med Sverige. I matchen mot Sydkorea visade mittfältaren att formen verkar hålla i sig även in i mästerskapet.

– Jag känner mig bra fysiskt. Det är det här man har siktat på hela våren och tränat hårt inför, så det känns bra att komma hit och få ett kvitto på att det fungerar.

Herrlandslaget i fotboll

Till vardags i klubblaget Krasnodar spelar Claesson mer offensivt, men i landslaget har han anpassat sig till Janne Anderssons defensivt fokuserade fotboll.

– Jag har lite mer ansvar offensivt i Krasnodar än i landslaget. Hela Sverige har en mer defensiv inriktning än vad man har i mitt klubblag där mycket handlar om att anfalla och inte tänka på att jobba hem.

Om att inte göra bort sig

Claesson menar också att det är just det defensiva spelet som är nyckeln för att Sverige ska kunna gå långt i mästerskapet.

– I Sverige är det väldigt fokuserat på att inte göra bort sig, det gäller att vara fokuserad och är man en liten nation som Sverige måste vi fokusera på det för att kunna gå långt. Man kan inte tulla på någonting om vi ska kunna gå hela vägen.

Att mästerskapet går i Ryssland ger honom också en fördel.

– Det är en extra krydda för oss som spelar här, vi har kunnat följa uppladdningen här och man känner sig trygg när man kommer hit. Många andra har lite fördomar om Ryssland och är lite osäkra på hur det ska vara här och det klarar man ju lite bättre som bor här.

Om att köra hela vägen

I premiärmatchen var det Claesson som fixade den avgörande straffen som avgjorde matchen. Och i närkamper finns det inget alternativ för honom, det är allt eller inget som gäller.

– Jag kör hela vägen och jag tar gärna den smällen om vi får en straff för det, säger han.

Mot Tyskland förväntar sig Claesson en helt annan match. De regerande världsmästarnas förlust mot Mexiko kan vara nyckeln för Sverige.

– Det blir en helt annan match för hela laget. Där blir väl de bollförande och måste vinna matchen också. De kommer med en förlust i ryggen och förlorar de mot oss är de ute, så det är vinna eller försvinna för dem. Det ska vi dra fördel av och stressa upp dem. Om vi kan hålla nollan ett tag kanske de blir stressade och vi kan få lite gratislägen.

Men allt handlar inte om att backa hem.

– Får vi ett läge efter fem minuter så är det inte så att vi backar hem, då gör vi gärna mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet