Fans till den colombianska klubben Tolima laddar upp inför match strax före jul. Klubben har ingenting med den misstänkta matchfixningen att göra. Foto: TT

Colombias president fördömer misstänkt matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt fall av matchfixning har fått stor uppmärksamhet i Colombia där till och med landets president kommenterat händelsen.

– Det är en nationell pinsamhet, säger Ivan Duque.

Det var den 4 december som Llaneros tog emot Union Magdalena i den colombianska andraligan. Llaneros ledde med 1-0 fram till den 95:e minuten när Magdalena gjorde två mål och vann med 2-1 och avancerade till högstaligan, Dimayor League, något som stoppades efter att ligan inlett en undersökning av slutminuterna av matchen, där Llaneros-spelarna blev helt stillastående och Magdalena-spelarna kunde göra två enkla mål.

Se bilder från matchen här (extern länk).

Matchfixning

”Magdalena-spelarna visade lojalitet, ömsesidig respekt och värdighet mot sina motspelare på planen”, skriver ligan i en första del av en rapport som släpptes på nyårsafton enligt Reuters. Magdalenaspelarna frias från att ha begått några oegentligheter.

I och med att Magdalenaspelarna inte misstänks för något förordrade författarna av rapporten att klubben ska tilldelas platsen i högsta serien och det har nu fastställts av ligarepresentanter.

Fördöms av colombianska spelare i Juventus

Däremot kommer nu utredningen att koncentrera sig på Llaneros-spelarnas beteende. Utgången av matchen har fått stor uppmärksamhet i Colombia.

 – Det är en nationell pinsamhet, säger landets president Ivan Duque.

Även Juventus lagkapten Juan Cuadrado och hans colombianske lagkamrat Matheus Uribe har fördömt händelsen.

Båda klubbarna förnekar att något fel ska ha begåtts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet