Blåvitt cupsegrare – Farnerud avgjorde i förlängningen

Malmö FF såg ut att vara på väg att bryta den 31 år långa cupförbannelsen efter ett tidigt mål av Ola Toivonen.

Men Patrik Karlsson Lagemyr kvitterade i 86:e och på övertid skulle sedan IFK Göteborg avgöra genom Alexander Farnerud.

– Fantastiskt skön känsla att få göra det här med IFK Göteborg mot Malmö, säger segerskytten till SVT Sport.

Alexander Farnerud blev stor hjälte för sitt IFK Göteborg när han avgjorde cupfinalen i förlängningen. Och det är faktiskt andra gången som en medlem ur familjen Farnerud avgör en cupfinal för Blåvitt. 2013 slog brodern Pontus, numer sportchef, den avgörande straffen i finalen mot Djurgården.

– Fantastisk känsla, oerhört skönt. Att göra det här med IFK Göteborg – en storklubb – mot Malmö FF – en annan storklubb – och att vi vinner, det är en fantastisk känsla. Det är ett bra motstånd vi möter men vi gör ett bra match, säger en segerrusig Alexander Farnerud till SVT Sport.

Safaris misstag ledde till kvittering

Malmö hade nästan pokalen i sina händer efter att Ola Toivonen gett gästerna ledningen i den första halvleken. Men i de sista minuterna av ordinarie tid stod Behrang Safari för ett grovt misstag när han trillade och tappade bollen långt ned på egen planhalva. IFK agerade kliniskt och Patrik Karlsson Lagemyr kunde kvittera matchen när han borrade in bollen i bortre burgaveln bakom Johan Dahlin.

Matchen gick till förläning och väl där var Göteborg det piggare laget. Efter bara fyra minuter skapade hemmalaget ett läge i offensivt straffområde och på pass från Patrik Karlsson Lagemyr kunde Alexander Farnerud skyffla in bollen från nära håll.

Förbannelsen består för MFF

Malmö pressade på under andra förlängningskvarten men kom aldrig närmare än en nick strax utanför från Ola Toivonen och Blåvitt kunde säkra sin åttonde cuptitel.

– Vi tar över matchen. När ”Paka” gör 1-1, då känner jag att matchen är vår. Poya (Asbaghi, tränare) sa att om vi får in en balja så vinner vi och det gjorde vi, säger Tobias Sana till SVT Sport.

För Malmös del består den 31 år långa förbannelsen – skåningarna har trots tre finaler sedan 1989 ingen vinst och MFF:s cuptorka håller i sig.

– Det är klart att det inte känns bra. Vi hade kontroll på det i 85 minuter och förlorar i förlängningen, säger en besviken Ola Toivonen.

Även för AIK:s del var det ett ofördelaktigt resultat. Göteborgssegern innebär att AIK missar den Europa League-kvalplatsen man hade blivit tilldelade vid MFF-seger.

SE MER: Toivonens besvikelse: ”Klart det inte känns bra”