Foto: SVT

Cupgodis: Norrköpings regniga seger 1991

Uppdaterad
Publicerad

Årets final i Svenska cupen mellan Örebro och Göteborg närmar sig. Matchen sänds direkt i SVT på söndag och vi fortsätter att räkna ner inför avgörandet med att se tillbaka på ”cupgodis” ur arkivet. I dag har det blivit dags för finalen 1991 mellan IFK Norrköping och Öster.

Svenska cupen 1991 spelades höst-vår och finalen avgjordes på ett regnigt Råsunda den 26 juni. Matchens första mål gjordes av IFK Norrköpings Sulo Vaattovaara, men Öster kvitterade genom Erkka Petäjä.

Hansson tvåmålsskytt

Svenska Cupen

Östgötalaget replikerade dock snabbt – Janne Hellström placerade in bollen fint, vilket innebar 2-1. Och sedan var det IFK Norrköping som dominerade, genom doldisen Mikael Hansson. Först kom 3-1 när Hansson fångade upp en retur och tryckte in bollen i bortre hörnet. En stund senare kom 4-1 när Hansson kom fri emot mål – och där var matchen definitivt avgjord.

– Det var bara att springa och skjuta. Jag försökte skjuta lågt, det var det jag siktade på, så att den gick in. Och det är underbart, berättade Mikael Hansson för SVT:s Bernt Lagergren efter matchen.

Eftersom han var ny i klubben fick han även passa på att berätta lite om sig själv i tv-intervjun:

– Jag fick mitt genombrott i år, har spelat några matcher i allsvenskan och så kom cupen nu ganska lägligt. Det har gått hyggligt.

Norrköping vann även 1994

IFK Norrköping tog i och med finalsegern mot Öster sin femte vinst i Svenska cupen, klubben vann även 1943, 1945, 1969 och 1988. Och efter 1991 har det blivit ytterligare en cupseger – 1994.

Hur det gick för Mikael Hansson? Han spelade i IFK Norrköping i nio år, gjorde 209 allsvenska matcher och 19 mål. Dessutom var han med och vann allsvenskan 1992 (dock slutade laget tvåa i mästerskapsserien, två poäng efter AIK, och blev därför inte svenska mästare). 1999 flyttade Hansson till engelska Stoke City, som då spelade i tredjedivisionen. Efter en skada 2001 avslutade han dock karriären.

Se hela finalen från 1991 i Öppet arkiv >>

Svenska cupen: IFK Göteborg-Örebro

När och var: Söndag 17 maj 15.00-17.55 i SVT1

Programledare och studioexpert: Mats Nyström och Daniel Nannskog

Kommentatorer: Staffan Lindeborg och Markus Johannesson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska Cupen

Mer i ämnet