Redan i augusti kan publiktaket vara borta, enligt Tegnell. Foto: Bildbyrån

Då kan publiktaket vara borta

Uppdaterad
Publicerad

Restriktionerna har så sakteliga lättats upp.

Och snart kan publiktaket vara ett minne blott.

– Vi tror att det ska hända någonstans slutet på augusti, början på september, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på måndagens presskonferens.

Regeringen kallade till presskonferens för att ge en uppdatering om coronasituationen. Där meddelades att man har beslutat om ytterligare lättnader, i enlighet med steg tre i öppningsplanen.

De nya lättnaderna kommer att träda i kraft den 15 juli, men det innebär inga ytterligare lättnader för idrott. Däremot menar statsepidemiolog Anders Tegnell att publiktaket ser ut att försvinna framåt hösten.

Corona och idrott

– Enligt den plan som finns kommer det tas bort när vi går in i nivå ett. Exakt när det blir vet vi inte än, men vi har en positiv utveckling just nu, säger Tegnell.

”Beror på utvecklingen”

Steg fyra, som Tegnell syftar på, innebär att publiktaken för sittande åskådare, inom- eller utomhus, kommer slopas.

– Vi tror att det ska hända någonstans slutet på augusti, början på september. Men det beror helt på hur utvecklingen blir och att vi har en ännu lägre smittspridning och ett stabilt läge, säger Tegnell.

Den 1 juli tilläts publik på upp till 3 000 åskådare vid utomhusevenemang. Lättnaderna tillåter även arenor som har större sektioner att släppa in fler åskådare, så länge det sker på ett smittsäkert sätt. Medan AIK välkomnar 15 340 åskådare kan Varberg, till exempel, endast släppa in 392 personer.

KLIPP: Ingen publik på OS i Tokyo (8 juli)

Femstegsplanen för idrott

Steg ett i regeringens femstegsplan för återöppnandet av samhället trädde i kraft den 1 juni. Det innebar för idrottens del bland annat att det tilläts 50 personer i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus (med anvisade sittplatser).

Steg två: den 1 juli

300 personer tillåts i publik inomhus och upp till 3 000, per sektion, på utomhusarenor med sittplatser.

I motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare på plats samtidigt i start- och målområden. Restriktionen gäller inte på tävlingsbanan. Det nya förslaget gällande steg två ska först ut på remiss.

Steg tre: den 15 juli

Inga ytterligare lättnader för idrott.

Steg fyra: någon gång i augusti/september

Inga tak för sittande åskådare inom- eller utomhus, eller i tävlingar i skog, på vatten och på väg.

Steg fem: inget datum satt

Alla lättnader för idrotten ska redan ha gjorts senast i steg fyra.

Regeringen understryker att datumen är preliminära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet