Erik Johansson i Djurgårdströjan. Foto: Bildbyrån

Dags för säsongens sista Stockholmsderby

Uppdaterad
Publicerad

Djurgården stoppade Hammarbys gulddrömmar i förra derbyt. I eftermiddag kan man krångla till AIK:s gulddrömmar med en ny derbyseger på Tele2 Arena.

Men om AIK vinner är SM-guldet nära.

Djurgården och AIK ställs mot varandra i säsongens sista Stockholmsderby i eftermiddag. AIK toppar tabellen åtta poäng före Hammarby, som förlorade i går mot Malmö FF. Djurgården, som var med i toppen i våras har efter cupguldet tappat till en mittenplacering i den allsvenska tabellen.

AIK leder serien och kan göra ett ryck i tabellen om man vinner derbyt och Norrköping tappar poäng senare under söndagen. Men det krävs ytterligare poäng för att helt avgöra.

Djurgården däremot har efter den sega hösten, ingen chans på Europaplats.

Senast Djurgården vann ett derby mot AIK i allsvenskan var för över sju år sedan, 19 september 2011. Men eftersom Djurgården vann mot AIK i cupsemifinalen i våras, och sedan också vann derbyt mot Hammarby efter sommaren, är snacket om ”derbyspöket” borta.

När Djurgården besegrade Hammarby spelade nyförvärvet och före detta landslagsspelaren Erik Johansson en viktig roll med tre målgivande passningar. Och efter att ha varit bort på grund av skada i några veckor är Johansson nu med igen mot AIK:

– Läget är bra i truppen och alla är friska och krya. Jesper Karlström är avstängd men i övrigt har vi inga problem, kommenterade tränaren Özcan Melkemichel till dif.se.

Att gamla mittbacken Erik Johansson kommer att få en viktig roll som mittfältare är ingen vågad gissning.

– Kanske är det så att jag höjer mig i viktiga matcher för det var något speciellt med den mot Hammarby. Förhoppningsvis får jag samma känsla igen, sa Johansson till Svt.

I AIK kan Tarik Elyounossi vinna sitt tredje ligaguld på två år. Han har tidigare vunnit med Olympiakos och Qarabag.

– Om det är någon klubb som vill vinna ligan är det bara att ringa mig, säger Elyounoussi med ett leende till DN.

Det allsvenska derbyt  i våras på Friends vann AIK med 2–0. Tvillingklubbarna, båda bildade 1891 har mötts 160 gånger i tävlingsmatcher (serie och cup) genom åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.