Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Damallsvenska nykomlingen tvingas spela i Varberg Foto: Bildbyrån/SVT

Kungsbacka tvingas resa fem mil – för varje hemmamatch

Publicerad

I höstas gick Kungsbacka DFF upp i damallsvenskan.
Men när de till våren går in i serien för första gången i klubbens historia tvingas de spela sina hemmamatcher fem mil bort när arenan inte uppfyller kraven.
– Det är klart att det kommer kännas annorlunda, och det syns även annorlunda utifrån när lagen kommer till Varberg men möter Kungsbacka, säger backen Klara Rybrink.

Kungsbacka spelade sig upp i damallsvenskan efter att ha vunnit elitettan.

Klubben har spelat sina hemmamatcher på Tingbergsvallen. Men arenan som byggdes på 50-talet har i dag flera brister och behöver rustas upp.

För att ett allsvenskt lag ska få spela matcher på en viss arena måste den uppfylla de krav som ställs av Svenska Fotbollförbundet. Det är sammanlagt 48 stycken, varav 30 inte uppfylls på Tingbergsvallen.

”Som att vara ett styvbarn”

Efter att Kungsbacka DFF och kommunen inte kommit överens har nykomlingen i stället fått tummen upp att spela sina hemmamatcher fem mil bort, på Påskbergsvallen i Varberg. 

– Det känns lite som att vara ett styvbarn, att inte bli älskad av den man skulle vilja bli älskad av. Sen är vi självklart jätteglada att det är någon annan som tar oss i sin famn och låter oss komma hit och spela. Men 22 bortamatcher på en säsong är inte roligt, säger Sören Bloom, presschef för Kungsbacka DFF.

När klubbens anmälan i dagarna – om var de ska spela sina matcher kommande säsong – skickas in till svenska fotbollsförbundet kommer KDFF att skriva Varberg och Påskbergsvallen som hemadress. Beslutet togs i samråd med Kungsbacka kommun i förra veckan.

Två Kungsbackalag i Varberg

Bloom är besviken på Kungsbacka kommun, men kommunen menar att klubbens osäkra ekonomi under 2018 påverkade processen att inte rusta upp Tingbergsvallen.

– Klubben har haft ett ganska tufft 2018, inte resultatmässigt men hur man jobbat med spelare och sen också med ekonomin. Och det är ju först nu det är ett faktum att de ska spela allsvensk fotboll, säger Ulrika Granfors på Kungsbacka kommun. 

Klara Rybrink, 23, som spelat två säsonger i klubben tycker förstås att det är tråkigt att inte få spela hemmamatcherna i staden.

– Det blir bara bortamatcher och det kommer inte bli den här goa känslan som man har på hemmamatcher. Det kommer kännas tråkigt så klart. Det är klart att det kommer kännas annorlunda, och det syns även annorlunda utifrån när lagen kommer till Varberg men möter Kungsbacka, säger hon.

I och med beskedet, så har Kungsbacka kommun två lag i högsta serien – Frillesås Bandy och Kungsbacka DFF – som båda spelar i Varbergs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer