Petronella Ekroth gick från Djurgården till italienska Juventus Foto: Instagram @pekroth

Damallsvenskans värvningar och tapp i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Damallsvenskan startar om och under uppehållet har det hänt en hel del i de svenska klubbarna. Här är en lista över några av de bästa värvningarna och tyngsta spelarförlusterna inför höstens avgörande.

Värvningar:

1. Stephanie Labbé, målvakt, till Linköping (senast i Washington Spirit).

Kanadensiskan har stor rutin från damallsvenskan (Piteå och Kif Örebro 2009–2014). I år sökte hon en ny utmaning – att spela med killar. Efter att ha provspelat sig till en plats i nordamerikanska Calgary Foothills Club fick 31-åringen sedan nobben av ligan, Premier Development League, på grund av sitt kön. OS-bronsmedaljören från Rio 2016 är i Linköping för att ersätta gravida Hilda Carlén.

2. Julia Zigiotti Olme, anfallare, från Hammarby till Kopparbergs/Göteborg.

Den 20-åriga anfallaren kom till Hammarby 2016, och haft en fin utvecklingskurva i klubben. I år har hon radat upp fina prestationer och noterades för fem mål på elva matcher för tabellsexan. I Kopparbergs/Göteborg ska U23-landslagsspelaren hjälpa till att fylla luckorna efter Christen Press och Adelina Engman.

3. Julia Spetsmark, mittfältare, från Manchester City till Djurgården.

Djurgården har drabbats av flera skador och behöver en bred trupp inför höstens avgörande. Spetsmark, som skrivit ett korttidskontrakt, är därför ett välkommet tillskott. Spelaren, som var med i EM 2016, fick inte spela många minuter i City efter flytten från degraderade Kif Örebro förra hösten. I Dif kommer hon att bidra med sin fart och rutin på kanten.

4. Shannon Woeller, försvarare, från USV Jena till Eskilstuna.

Eskilstuna United fick inte alls till sin vårsäsong. Under sommaren lyckades man få fansen att samla in ett sexsiffrigt belopp till ett nyförvärv som ska hjälpa klubben att undvika ett fiasko. ”Den 12:e spelaren” blev den kanadensiska landslagsspelaren Shannon Woeller som närmast kommer från bottengänget USV Jena i tyska ligan.

5. Lotta Ökvist, försvarare, från Orlando Pride till Hammarby.

Hammarby har drabbats av en tung korsbandsskada på Cathrine Dahlström. Ersättaren hittade man i 21-åriga Lotta Ökvist som haft en turbulent tid i USA där hon var skriven i tre olika klubbar. Talangen gjorde flera fina år i Piteå innan USA-äventyret och kan fortsätta att växa med mer speltid.

Spelarförluster:

1. Linda Sällström, anfallare, från Vittsjö till Paris FC.

Finländskan har varit ovärderlig för Vittsjö och med i toppen av skytteligan både i fjol (15 mål) och i år (7 mål) trots att Vittsjö varit långt ifrån ett topplag.

2. Petronella Ekroth, försvarare, från Djurgården till Juventus.

En ledargestalt och säker mittback som betytt mycket för Djurgården.

3. Natasha Dowie, anfallare, från Linköping.

Gjorde tio mål på elva matcher innan hennes korttidskontrakt gick ut. En av flera offensiva krafter (Nicoline Sörensen och Marija Banusic) som lämnat regerande mästaren.

4. Ali Riley, försvarare, från FC Rosengård till Chelsea.

Var Malmö-laget trogen i över sex år och kommer att saknas. Den nyzeeländska vänsterbacken, som numera pratar skånska, lockades av den större publiken, mer än pengarna, i England.

5. Christen Press, anfallare, från Kopparbergs/Göteborg till Utah Royals.

Årets prestigevärvning gjorde flera fina insatser, och fyra mål, för topplaget som hon lämnade efter bara åtta matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.