Petronella Ekroth med Juventus matchtröja.

Ekroth om första tiden i Juventus: ”På en annan nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Petronella Ekroth blev den första svenskan någonsin att skriva på för italienska jätteklubben Juventus. Och trots att det bara hunnit gå lite mer än en vecka har hon redan märkt av stora skillnader mot fotbollen i Sverige.

– Man är mer av ett proffs här än vad man någonsin var i Sverige, berättar hon för SVT Sport.

Petronella Ekroths övergång till italienska ligamästarna Juventus slog ned som en bomb i fotbollssverige i förra veckan.

Bara dagen efter att megastjärnan Cristiano Ronaldo skrev på för herrlaget visade klubben på fortsatt satsning när den svenska backen presenterades för damlaget. För SVT Sport berättar hon nu om sina första dagar i Turin.

– Det har varit bättre än vad jag någonsin hade kunnat tänka mig. De har en jättefin anläggning, hur många fotbollsplaner som helst, ett gym precis intill, man får lunch varje dag och det är 15 personer som jobbar kring laget konstant, förklarar hon.

– Men samtidigt har det varit lite tufft med träningen, jag har knappt varit ledig en enda dag sedan jag kom och vissa dagar har vi haft dubbelpass. Men här kan man återhämta sig maximalt med isbad, fystränare och sjukgymnaster som hjälper en, så jag känner mig i bra form ändå.

Foto: petronellaekroth.se

”På en annan nivå”

28-åringen har spenderat drygt tio år i damallsvenskan i svenska storklubbar som Linköping, Djurgården och Tyresö. Trots det märker hon av en stor skillnad i förutsättningarna hos sin första utlandsklubb.

– Man märker att det finns resurser, vid träningarna så håller fystränaren i uppvärmningen, en rehabtränare sköter skadeproblemen, sjukgymnaster jobbar med återhämtningen och huvudtränaren håller i fotbollsdelen. Jag har inte varit med om det på ett liknande sätt förut, berättar Ekroth.

– Sedan går allt väldigt fort för att spelarna ska vara så förberedda och optimala som möjligt. Om någon skulle skada sig kan man gå till ett rum i närheten och göra röntgen direkt. Allt är på en annan nivå här vilket gör att jag får leva min dröm och bara koncentrera mig på fotbollen, man är mer av ett proffs här än vad man någonsin var i Sverige.

Ekroth i Djurgården i derbyt mot Hammarby tidigare i år. Foto: BILDBYRÅN

Debuterar på söndag

På söndag gör hon sin första match när de svartvita ställs mot ungerska Ferencvàros i en försäsongsmatch.

– Det ska bli jättekul att spela den första matchen, då får man väl en känsla om var nivån ligger också. Jag har redan känt av att kvalitén är bättre än i Sverige, så det känns jättekul att jag själv kommer att utvecklas och bli bättre.

Vad har du för förväntningar på säsongen?

– Förra året vann ju Juventus ligan så jag ser fram emot att prestera lika bra om inte bättre. Att få spela i Champions League är dessutom något nytt för mig som jag alltid har drömt om att få göra. Men huvudfokus just nu är att lära mig italienska, så jag fattar någonting. De pratar inte mycket engelska här.

Foto: petronellaekroth.se

Petronella Ekroths karriär

2006-07: Öster

2008-09: Linköping FC

2009: Linköping Kenty

2010-11: Tyresö

2010: AIK

2011-12: Jitex

2013-15: Hammarby

2016-18: Djurgården

2018: Juventus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.