Uefa höjder bidrag för fotbollsdamer Foto: TT

Uefa satsar på damfotboll – ökar bidrag med 50 procent

Uppdaterad
Publicerad

Från drygt en miljon kronor till 1,5 miljoner kronor. Så mycket har Uefa beslutat att öka sitt bidrag till samtliga medlemsländer med. Detta som en del i ett utvecklingsprojekt Uefa driver.

– Potentialen för kvinnlig fotboll har inga begränsningar, säger Uefas president Aleksander Ceferin till AP.

Uefa följer efter Fifa och satsar på damfotboll. Efter Fifas förslag om att bland annat öka prispengarna till VM 2019 går Uefa ett steg längre och satsar direkt.

Organisationen höjer sitt bidrag till samtliga 55 medlemsländer med 50 procent. Från drygt en miljon kronor, som varje land får i nu, till drygt 1,5 miljoner kronor. Detta som en del av projektet ”Kvinnors utvecklingsprojekt”, som startar 2020.

Potentialen har inga begränsningar

– Potentialen för kvinnlig fotboll har inga begränsningar och det är med detta i åtanke som Uefa har tagit steg för att öka finansieringen för de nationella förbunden. Detta för att hjälpa till i utvecklingen av kvinnofotboll, säger Uefas president Aleksander Ceferin till AP.

– Att utveckla delaktigheten och rollen för kvinnor i fotbollen har varit ett av mina viktigaste mål – både före och efter jag blev president, fortsätter.

Till exempel har han beslutat att separera Champions League-finalerna från varandra, som tidigare hölls i samma stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.