Caroline Seger och Lina Hurtig. Foto: TT

Fifas förslag: Vill dubbla prispengarna i dam-VM

Uppdaterad
Publicerad

Fifa har fått kritik för att inte arbeta för en jämställd fotboll men nu agerar organisationen.

Fifa har nämligen lagt fram ett förslag om att dubbla prispengarna i dam-VM, rapporterar Sports Illustrated.

I början av september fick Fifa stor kritik för att de inte gav damlandslagsspelarna ett enda öre i ersättning för avancemanget till VM i Frankrike.

Nu ser organisation ut att vilja göra förändringar. Fifa har lagt fram ett förslag på att höja prissumman i VM till 270 miljoner kronor, rapporterar Sports Illustrated.

Damlandslaget i fotboll

Fördubblar priset

Förslaget betyder att Fifa vill fördubbla priset från från VM år 2015, då prissumman uppgick till drygt 135 miljoner kronor,

Organisationen vill även att kompensationen klubbarna, som just nu är noll kronor, med drygt 76 miljoner kronor vardera.

Även förberedelsekostnader, till exempel flygresor som är längre än fyra timmar, ska ingå i förslaget och gå från dagens noll kronor till 103 miljoner kronor.

Bestäms i oktober

I slutet av oktober ska Fifas beslutande råd bestämma om förslaget, som skulle innebära en rejäl ekonomisk ökning för damlandslagen, går igenom eller inte.

Redan tidigare i oktober pratade Fifa om att höja prispengarna i VM i Frankrike nästa år samt att ge bidrag till landslagens förberedelser och att kompensera klubbarna som lånar ut sina spelare till mästerskapet.

Organisationen meddelade då att förslaget gick vidare till Fifas finansiella kommitté för fortsatt granskning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet