Nytt sponsoravtal ger damklubbar VM-ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt sponsoravtal ska öka jämställdheten inom fotbollen.

Damallsvenska klubbar får nu 75 000 kronor per svensk eller norsk spelare som blir uttagen till VM nästa år.

– Men det här betyder inte att vi slutar diskutera ersättning med Fifa eller Uefa, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll Dam, till SVT Sport.

I juni blev det ett bostadsutvecklande bolag samarbetspartner till damallsvenskan och berättade att de ska investera 40 miljoner kronor fördelat över de närmsta fem åren.

Nu har de också slutit ett avtal med intresseorganisationen Elitfotboll Dam (EFD) som innebär att damallsvenska klubbar som släpper svenska eller norska spelare till VM 2019 får en ersättning i form av en engångssumma på 75 000 kronor per spelare.

Jämförelsevis får herrklubbar 72 000 kronor per dag och VM-spelare, men då direkt från internationella fotbollsförbundet Fifa vars ersättning till damerna just nu är noll kronor.

– Här är det näringslivet som går in och sätter ner foten på ett lite kaxigt sätt. Pengarna kommer alltså inte från Fifa eller Uefa, säger EFD:s generalsekreterare Linda Wijkström till SVT Sport.

”Går före Fifa”

Totalt lär det handla om ett 20-tal spelare som berörs. I förbundskapten Peter Gerhardssons senaste landslagstrupp fanns till exempel 17 spelare hemmahörande i damallsvenskan.

Pengarna går alltså direkt till spelarnas hemmaklubbar, som bland annat betalar ut deras löner.

”Genom initiativet går Obos före Fifa mot målet att skapa en mer jämlika herr- och damfotboll. Ersättningen skapar förutsättningar för spelare, klubbar och samhället att fortsätta utvecklas”, skriver man i ett pressmeddelande om samarbetet.

– Vi ser det här som en väldigt positiv satsning där klubblagsfotbollen hamnar i fokus. Det är ju trots allt där landslagsspelare fostras. Vi hoppas att fler följer efter, men tycker också att det är viktigt att diskussionerna om ersättning fortsätter med Fifa och Uefa, säger Linda Wijkström till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.