Förbundets kritik mot ersättningarna: ”Har ganska stora synpunkter på det”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är ett medlemsland i Fifa.

Men när det kommer till de skillnader i VM-bonus mellan män och kvinnor är de väldigt oförstående till det internationella organets fördelning.

– Skillnaden är enorm faktiskt, att den är så stor har vi ganska stora synpunkter på, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Det är inte bara spelare och SVT:s fotbollsexperter som inte förstår fördelningen när det kommer till VM-bonusar. Herrarna fick 80 miljoner för att ta sig till VM – damerna 0.

Nu reagerar även Svenska fotbollförbundet på de bonusar som är internationellt överenskomna.

Fotbollslandslaget damer

– Det kan finnas någon skillnad ur ett marknadsperspektiv, det tror jag alla kan ha en förståelse för, men den här enorma skillnaden… nej, det har vi svårt att acceptera, säger Sjöstrand.

Vad gör ni då för att förändra det?

– Vi driver den här frågan och har gjort så ganska länge i olika forum. Nu uppmärksammas det i samband med att vi tagit oss till VM, men vi har skrivit brev, verkat i olika forum och möten, där vi driver frågan på olika sätt, säger Sjöstrand.

Han blev själv uppmärksammad när han deltog i en paneldebatt i samband med U20-VM.

– Där förde jag fram frågan och sa ”är det här bara fina ord eller menar vi verkligen det här?”, säger han och fortsätter:

– För vi kan inte lägga det här på andra som ska förändra det. Vi måste driva på den här frågan och ska vi kunna se oss själva i spegeln då, och verkligen stå för det vi säger måste det till en förändring.

Upplever du en stor skillnad i just förbund till förbund och gör det saken svårare att driva internationellt?

– Det är stor skillnad. Det vi tycker är inte lika med att andra tycker det. Jag känner själv att det är omkring 15-20 förbund som är pådrivande och vi nordiska länder har en samsyn och jobbar tillsammans också i de här frågorna, säger han och svarar på nästa fråga:

– Sen att det är jobbigt och ganska tungjobbat får aldrig vara ett argument att vi slutar jobba med de här frågan utan visar att vi måste driva på de här frågorna ännu mer.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollslandslaget damer

Mer i ämnet