Experterna enade: ”Det är åt helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Flera stjärnor i det svenska damlandslaget rasar mot Fifas beslut att ge laget noll kronor i ersättning för avancemanget till VM, till skillnad mot herrarnas 80 miljoner.

SVT:s fotbollsexperter står eniga i kritiken.

– Det är helt åt helvete, säger Daniel Nannskog.

– Man måste sätta ned foten, menar Frida Östberg.

I går blev Sverige klart för ännu ett VM-slutspel efter 1–0-vinsten mot Danmark. Trots det dröjde det mindre än ett dygn innan segerjublet förbyttes mot irritation. Damerna får nämligen inte ett öre från Fifa för avancemanget, till skillnad mot herrlandslagets bonus på 80 miljoner kronor.

Flera svenska stjärnor har uttryckt sin ilska över beslutet. Nu ger SVT:s fotbollsexperter sin syn på fördelningen.

Damlandslaget i fotboll

– Jag tycker det är för dåligt, målsättningen måste vara att det ska vara 50/50, men det är svårt att motivera i dagsläget, säger Markus Johannesson.

– Jag är tyvärr inte förvånad, samtidigt är detta inte något man kan acceptera, det är en tydlig signal om att man inte har samma prioritet på damerna som på herrarna, säger Frida Östberg.

– Det är sjukt, har man gjort en så stor bragd som att ta sig till VM så ska man ha en skälig ersättning om det också ska finnas en morot för att nå dit, säger Daniel Nannskog.

”Behöver markera”

Stor kritik har riktats mot Fifas prioriteringar. Enligt experterna finns det flera tillvägagångssätt för att få till en förändring.

– Högre upp i hierarkin måste det finnas någon som förstår och respekterar damfotbollen lika mycket som herrfotbollen, för det är just i Fifa som skillnaden kan ske. Damfotbollen är yngre än herrfotbollen och ännu inte ett barn som klarar sig helt själv, så de behöver få in folk på rätt plats helt enkelt, säger Östberg.

– Min åsikt är att Fifa och Uefa måste ta ett beslut där de driver utvecklingen för damfotbollen så att den kan ta ett kliv. De måste ta sitt ansvar och se till att damfotbollen drivs framåt och det kan man bara göra genom att tillföra ekonomiska resurser, menar Johannesson.

– Jag tror att alla förbunden behöver markera att detta är fel och även herrarna kan trycka på, så som vi sett i Finland och i Danmark. Det finns ju mycket mer intäkter på herrsidan i form av sponsorer och tv-sändningar, men i en perfekt värld hade man kunnat bjuda på mer för att utveckla damfotbollen ännu mer, säger Nannskog.

”Helt åt helvete”

Men vissa förändringar är på gång. För SVT Sport berättar Fifas presschef Hans Hultman att de just nu genomför en översyn kring den ekonomiska ersättning som betalas ut till lagen som deltar i VM-slutspelet.

– Jag tycker man ska börja i den andra änden: Hur kan man satsa på damfotbollen så vi tar nästa steg? Vilka resurser måste till? Här måste Fifa och Uefa börja ta sitt ansvar, säger Johannesson.

– Skärp till er, Fifa, gör det lite rättvist. Det behöver inte vara 50/50, men att kvinnorna blir skäligt ersätta för att gå till ett VM-slutspel, det tror jag att alla är överens om. Noll till damerna och 80 miljoner till herrarna är helt åt helvete, säger Nannskog.

– Det måste ställas krav och man måste sätta ned foten. Det skulle krävas så lite för att göra en så stor förändring för damerna, avslutar Östberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet