Sofia Jakobsson, Hanna Glas, Kosovare Asllani, Rebecka Blomqvist och Hanna Bennison jublar efter ett mål. Foto: Bildbyrån

Damlandslaget och förbundet i möte om jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

Kosovare Asllani har riktat kritik mot Svenska Fotbollförbundets jämställdhetsarbete.

Nu har damlandslaget diskuterat frågan med förbundet.

– Frågan har varit uppe på tapeten men det stannar inom laget, säger Asllani till SVT Sport.

Frågan om lika ersättning mellan damer och herrar har varit aktuell i Sverige efter att DO friade Svenska Fotbollförbundet för lönediskriminering i samband med fotbolls-VM 2018 och 2019.

Och i ett inlägg på sociala medier för två veckor sedan riktade Kosovare Aslanni stark kritik mot Svenska Fotbollförbundet och dess jämställdhetsarbete.

Damlandslaget i fotboll

”Det är ingen nyhet att Fifa och Uefa står långt ifrån jämställdhet men jag vill att vårt förbund ska sända signaler till Fifa och Uefa att vi i Sverige vill vara med att FÖRÄNDRA världen till det bättre såsom bland annat våra andra nordiska länder gjort”, skrev hon bland annat och påpekade att jämställdhet är en del av förbundets värdegrund.

När SVT Sport träffar Asllani inför morgondagens EM-kvalmatch mot Ungern berättar hon att frågan om jämställdhet har diskuterats mellan damlandslaget och förbundet.

– Frågan har varit uppe på tapeten men det stannar inom laget. Men självklart har vi diskuterat den, säger hon.

Kommer ni fortsätta med de här diskussionerna?

– Absolut.

Hennes uttalande på sociala medier har väckt stor uppmärksamhet.

– För mig handlar det inte om vad vi tjänar utan det handlar mer om respekt och att vi har en värdegrund som handlar om jämställdhet och det ska vi sikta på. Jag förstår inte folk som inte tycker att vi ska sikta på jämställdhet, för mig är det en självklarhet att driva den frågan.

ARKIV: Emil Forsberg: ”Vi har haft ett möte” (4 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet