Damspelarna missar Ballon d'Or – stjärnorna kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka delas Ballon d'Or ut till världens bästa fotbollsspelare på dam- och herrsidan. Magdalena Eriksson och Stina Blackstenius är båda nominerade. Men då galan är mitt under landslagsuppehållet kan inte spelarna närvara på galan.

– Otroligt olyckligt att man inte hittat ett datum som passar båda kalendrarna, säger Eriksson.

På måndag ska världens bästa fotbollsspelare koras på både dam- och herrsidan. Men damspelaren som tar hem priset kommer inte kunna närvara på galan på grund av pågående landslagsuppdrag.

Magdalena Eriksson och Stina Blackstenius är de två svenska spelarna som är nominerade till priset. Eriksson är kritisk till att prisutdelningen är mitt under landslagsuppehållet.

Damlandslaget i fotboll

– Otroligt olyckligt att man inte hittat ett datum som passar båda kalendrarna. Den som vinner på damsidan kommer förmodligen inte kunna vara där och hämta sitt pris och det är sorgligt. Det är en stor stund i ens karriär som man vill fira på det rätta sättet. Nu tror inte jag att jag kommer vinna, men det är klart att det är häftigt att vara med på sådana tillställningar, säger hon.

Nilla Fischer håller med sin landslagskompis.

– Det är klart det är stort att de är nominerade. Det tyder på en väldigt bra prestation. Det ska inte ligga på ett internationellt datum. Det ska vara så både herrar och damer kan åka dit och det känns tråkigt att säga så igen: men det visar vilka de prioriterar, säger hon.

Priset som delas ut till världens bästa fotbollsspelare av FranceFootball har delats ut sedan 1956. Sedan 2018 delas det även ut till damspelare. Magdalena Eriksson har haft en bra säsong med ligaseger och Champions League-final med Chelsea och OS-silver med landslaget. Men hon tror inte att hon kommer ta hem priset.

– Jag är obekväm att prata om det för jag ser mig inte på en sådan lista. Men det är givetvis jättekul.

Jag har verkligen haft förmånen att jobba i två lag som varit framgångsrika. Det finns många riktigt bra fotbollsspelare där ute som kan vara med, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet