Magdalena Ericsson om VM i Qatar Foto: Bildbyrån

Eriksson om Qatar-VM: ”Jag som kvinna hade inte kunnat åka dit”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år spelas fotbolls-VM i Qatar. Något landslagets Magdalena Eriksson är kritisk mot eftersom homosexualitet är olagligt i landet.

– Det är kriminellt att vara homosexuell i Qatar och jag som kvinna hade inte kunnat åka dit, säger hon till SVT Sport.

Svenska landslaget och Chelseas stjärna Magdalena Eriksson skrev nyligen en kolumn i brittiska Inews om att Qatar är värd för herr-VM om ett år. Eriksson skrev bland annat att hon vill ha mer diskussion kring mästerskapet.

I en intervju med Fotbollskanalen uppmanade FIFA:s president Gianni Infantino Eriksson att åka till landet.

Damlandslaget i fotboll

–  Jag ber alla om att komma hit. Engagera er, prata, övertala. Saker förändras inte om vi bara stannar hemma och kritiserar, sa han.

Eriksson själv är inte sugen på att åka på semester till landet.

– Det finns så många olika sätt att spekulera och tycka om hur man kan göra förändring. För mig som homosexuell kvinna. Det är kriminellt att vara homosexuell i Qatar och jag som kvinna hade inte kunnat åka dit. Jag tvingas göra research för att se var jag kan åka på semester. Man kan göra förändring på många olika sätt, säger hon.

Hur får det dig att må när han säger att du ska komma?

– Jag förstår vad han syftar till men personligen avstår jag att åka till länder där det är kriminellt att vara homosexuell.

I Qatar, och flera andra länder, är det olagligt med homosexualitet. Därför behöver Eriksson planera sina semestrar när hon ska utomlands för att känna sig helt säker.

– Det tror jag inte är unikt. Många homosexuella tvingas nog att kolla upp om det är säkert att åka dit. Det är vanligt förekommande.

”Det är det största felet”

Även Nilla Fischer är kritisk till att mästerskapet spelas i Qatar.

– Jag är inte så förvånad över att han svarar på det sättet. De har lagt VM där vilket jag tycker är det första felet som har skett. Det är mycket att vi spelare ska stå och svara på frågor och ha åsikter, men huvudfelet är att alla förbund och Fifa och Uefa har tillåtit att man lägger ett VM där. Men det är klart att Infantino tycker det ska förändras på plats, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet