Foto: Bildbyrån/TT

Daniel Nannskog: ”Han sätter laget i skiten”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade mot Portugal med 0–2 efter två briljanta mål av Cristiano Ronaldo. Matchavgörande blev Gustav Svenssons röda kort där Ronaldo gjorde mål på efterföljande frisparken.

– Han sätter laget i skiten med sitt andra gula kort, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Det var vid ställningen 0–0, just innan paus, som Gustav Svensson drog på sig sitt andra gula kort med en sen tackling på Joao Moutinho. På den efterföljande frisparken drog Ronaldo snyggt in 1–0 bakom Robin Olsen och det var hans 100:e mål i landslagströjan.

– Gustav Svensson gör det väldigt klumpigt på båda situationerna, och det är ett dåligt försvarsspel. Han sätter laget i skiten med sitt andra gula kort, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Efter 72 minuter fastställde sedan Cristiano Ronaldo slutresultatet då han snyggt placerade in 2–0 bakom en chanslös Robin Olsen i Sveriges mål.

– Herregud, man slutar aldrig att förvånas över briljansen som han besitter. Ronaldo skapar och är där hela tiden, det är så direkt. Det är oerhört imponerande med hans speciella tillslag som dyker och gör det så svårt för målvakterna.

KLIPP: Ronaldo sänkte Sverige med två drömmål

Berömmer Olsen

Daniel Nannskog vill lyfta fram Robin Olsen som innan 0–1-målet stod för flera fina räddningar.

– Robin Olsen har inget att göra på målen och jag tycker han räddar Sverige vid flera tillfällen. Annars tycker jag passningsspelet var bättre än mot Frankrike, men det saknas Ronaldos direkta kvalité och de blir för omständiga. Det är någonting Sverige måste jobba vidare för det var lite samma mot Frankrike. Vi skapar för lite stora chanser.

Den stora snackisen innan matchen mot Portugal var Dejan Kulusevski. I kväll valde förbundskapten Janne Andersson att starta med Kulusevski på mittfältet.

– Han visar att han har tekniken och är stark i några situationen där han täcker boll och han försöker vara kreativ. Men det är lite som hela Sverige så tar det stopp när han kommer in i straffområdet, säger Daniel Nannskog och fortsätter:

– Men det är klart att en perfekt roll ligger Kulusevski högre upp i banan i en 4-3-3-uppställning. Nu blir det mycket defensivt jobb och det blir en tuff roll för honom.

KLIPP: Se situationerna som ledde till svenska utvisningen

Få stora chanser

Vad tar du med dig efter den här samlingen?

– Vi har en bit kvar till bästa lagen. Kollar man senast mot Frankrike vinner de lite på halvfart, även fast Sverige gjorde en bra match. Men försvarsspelet sitter och nu behöver man putsa till offensiven och bli bättre på sista tredjedelen för att skapa fler stora chanser. Det behövs verkligen. Det som är positivt är att många har fått visa upp sig och fått speltid under den här samlingen.

MATCHFAKTA

Sverige-Portugal 0-2 (0–1)

Mål: 0–1 Cristiano Ronaldo (45), 0–2 Cristiano Ronaldo (72).

Utvisning, Sverige: Gustav Svensson (44, e två varningar).

Varningar, Portugal: Raphael Guerreiro, Joao Felix.

Domare: Danny Makkelie, Nederländerna.

Laguppställningar:

Sverige (4–4–2): Robin Olsen – Emil Krafth, Filip Helander, Pontus Jansson, Ludwig Augustinsson – Dejan Kulusevski (Albin Ekdal 90), Kristoffer Olsson, Gustav Svensson, Emil Forsberg (Mattias Svanberg 79) – Marcus Berg, Alexander Isak (Robin Quaison 71).

Portugal (4–3–3): Anthony Lopes – Joao Cancelo, Ruben Dias, Pepe, Raphael Guerreiro – Danilo, Bruno Fernandes, Joao Moutinho (Ruben Neves 73) – Cristiano Ronaldo (Diogo Jota 81), Jo?o Félix, Bernardo Silva (Goncalo Guedes 22).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.