Daniel Nannskog hade velat se mer ifrån Sverige. Foto: Bildbyrån

Daniel Nannskog: Lämnade väldigt mycket mer att önska

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en knapp seger i VM-kvalpremiären.

Blågult hade problem mot ett lågt stående Slovakien, anser SVT:s expert Daniel Nannskog.

– Det var inte mycket som stämde, säger han.

Dubbelmötet i EM-kvalet slutade hela 13-0 till Sverige. Men när lagen möttes i VM-kvalpremiären blev det målsnålt och Sverige vann ”bara” med 1-0.

– Slovakien hade lärt sig läxan, de var påslagna och gjorde det trångt och svårt för Sverige. Även om de låg under med 1-0 verkade de nöjda, de öppnade aldrig upp sig efter baklängesmålet, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

VM-kval fotboll

– Det viktiga var att det blev en trepoängare i den här bortamatchen. Men spelet lämnade väldigt mycket mer att önska.

Planen ställde till det

Nannskog menar att Blågult, under förbundskapten Peter Gerhardsson, varit bra på att spela mot nationer med lågt liggande försvarsspel.

– Då har man klarat att luckra upp de låga försvaren med motsatt rörelse och bra bollar genom lagdelarna. Men det där såg vi inte tillräckligt av i den här matchen. När man väl kom fram till inläggslägen var det för dålig kvalitet på bollarna, och ingen vidare tajming i löpningarna. Det var inte mycket som stämde, säger han.

Kan det ha funnits någon underskattning?

– Det tror jag inte. Man försökte verkligen, men man saknade kvalitet i passningarna. Det känns som att man hade en dålig match. Men man kan skylla lite på planen. Det kändes som att det var extremt torrt, bollen stannade hela tiden. Det hade blivit lättare att få fart på bollen om det hade varit lite vattnat eller mer kortklippt. Men det är ingen ursäkt helt och hållet.

”Rolfös roll funkade inte”

Fridolina Rolfö, som blev Sveriges enda målskytt, ersatte Kosovare Asllani på den centrala rollen. Men Real Madrid-stjärnans frånvaro var påtaglig i det offensiva spelet.

– Fridolina Rolfös centrala roll funkade inte. Rolfö ska man utnyttja så hon får komma med fart. Hon blev för omringad och felvänd i den här rollen. Det känns som att Asllani behövs i den centrala rollen, speciellt när det blir så tajt. Hennes kreativitet och vändningar saknades mot detta låga Slovakien.

– Vi får hoppas att hon är redo att starta mot Georgien, säger Nannskog.

På tisdag möter Blågult just Georgien, men då krävs det en betydligt bättre insats av svenskorna.

– Man måste få till det här med motsatt rörelse när man möter ett lågt försvarsspel, och det kommer man stöta på mot Georgien. Det gäller att man hittar in i mellanrummet där en möter och sedan djupledslöpningarna efter det. Då är det väldigt svårt att försvara sig. Det fick vi inte se i dag.

Här gör Rolfö Sveriges enda mål mot Slovakien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet