Daniel Nannskogs guide till Champions League

Uppdaterad
Publicerad

Liverpool kommer att försvara Champions League-titeln. Det tror SVT:s expert Daniel Nannskog.

– Liverpool har inlett Premier Leaguesäsongen mycket starkt, med fart och självklarhet och är det lag som imponerat mest i de stora europeiska ligorna. Måste jag nämna en vinnare redan nu när det börjar så blir det Liverpool, säger Daniel Nannskog.

När Champions League nu dragit igång är det för 27:e säsongen i dess nuvarande form. Före namnbytet och förändringen med gruppspel och slutspel hette turneringen bland annat Europacupen för mästarlag, Europacupen och Mästarcupen.

Real Madrid har flest antal titlar, 13 st och regerande mästarlaget Liverpool har vunnit sex gånger. Första och hittills enda gången ett svensk lag gått till final var säsongen 1978/79 då Malmö FF föll mot Nottingham Forest (1-0).

Forsberg och Nygren

Några svenska lag är förstås inte med i år men väl två lag med svenska spelare. Leipzig med Emil Forsberg och belgiska Genk med den unge göteborgaren Benjamin Nygren.

– Jag vill se Emil Forsberg lysa i europaspelet och ta nästa steg i sin utveckling. Att bidra med mål och poäng till Leipzig, menar Daniel och fortsätter:

– Vad gäller Benjamin Nygren så håller han på att acklimatisera sig och får vara nöjd om han kan få ingå i truppen till någon CL-match. Han har ännu så länge inte fått mycket speltid i den belgiska ligan.

– Det är ett svaghetstecken att vi inte har fler svenskar i de europeiska topplagen. Spelarna hamnar oftast i mittenlag där det är lättare att få speltid vilket är bra för landslaget men på sikt vill jag ha fler svenskar i topplagen med regelbunden speltid, säger Daniel Nannskog.

Nya stjärnor

Champions League vimlar ju av stjärnor...Messi, Ronaldo, Salah, Neymar, Agüero med flera. Daniel vill lyfta fram några nya, unga spelare som kan få ett genombrott inför större publik.

Ansu Fati, Barcelona – fyller 17 år senare i höst, forward och en extremt spännande spelare. Har följt honom i  serieupptakten i La Liga. Hoppas få speltid i CL.

Tammy Abraham, Chelsea – fyller snart 22 år. Anfallsspelaren leder för närvarande skytteligan i Premier League. Ska bli kul att se honom mot annat motstånd än i England.

Joao Felix, Atletico Madrid – fyller 20 senare i höst. Anfallaren är en stor bollbegåvning. Teknisk.

Grupperna med Daniels ranking

Grupp A

1. Real Madrid

2. Paris SG

3. Galatasaray

4. Club Brugge

– De två ”drakarna” Real och PSG tar gruppen. Galatasaray kan kanske hota något nu när Radamel Falcao anslutit från Monaco men det räcker troligen inte.

Grupp B

1. Tottenham

2. Bayern München

3. Röda Stjärnan, Belgrad

4. Olympiakos

– Tottenham har skaffat sig rutin i CL, var ju i final senast och ska inte ha några problem med att ta sig vidare tillsammans med Bayern som inte är lika bra som för några år sedan.

Grupp C

1. Manchester City

2. Atalanta

3. Sjakhtar Donetsk

4. Dinamo

– City vinner gruppen utan vidare. Atalanta är en intressant nykomling. Laget har spelat ihop länge och Duvan Zapata är nyckelspelaren. Oerfarna, ja, men att få vara med i de här sammanhangen kanske väger upp detta.

Grupp D

1. Juventus

2. Atletico Madrid

3. Bayer Leverkusen

4. Lokomotiv Moskva

– Juventus och Atletico har extrem rutin och kommer troligen att gå långt. Enkelt vidare.

Grupp E

1. Liverpool

2. Napoli

3. Genk

4. RB Salzburg

– Liverpool ser ruskigt starka ut och är min slutvinnare även den här säsongen. Med Dries Mertens i toppform så tar sig Napoli vidare som tvåa.

Grupp F

1. Barcelona

2. Inter

3. Dortmund

4. Slavia Prag

– Barca är en av förhandsfavoriterna men har tidigare haft en del problem i CL mot lag med hög fart/press som Liverpool och Roma. Kan bli ett race om andraplatsen mellan Dortmund och Inter. Fördel Inter som värvat Romelu Lukaku.

Grupp G

1. Benfica

2. Leipzig

3. Zenit St. Petersburg

4. Lyon

– Vidöppen grupp. Benfica har en förmåga att ta sig vidare och har också inlett säsongen bra. Leipzig är bra och har också fått en stark start i Bundesliga. Borde gå vidare.

Grupp H

1. Chelsea

2. Ajax

3. Valencia

4. Lille

– Kul att följa Tammy Abrahams framfart i Premier League med Chelsea. Spännande att se om han kan göra mål även i CL. Ajax har tappat tongivande spelare men lyckas alltid få fram spelare som kommer underifrån. Ajax vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.