Foto: TT Nyhetsbyrån

Danmarks damer missar fotbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

EM-finalisten Danmark missar VM.

Detta efter att laget spelat 1–2 i VM-kvalreturen mot Europamästarna Nederländerna.

– Det är en besvikelse, såklart. Vi spelade bra men fick inte till det, sa Danmarks lagkapten Pernille Harder i TV 12:s sändning. Det är tungt att veta att man inte får vara med i ett VM.

För det blev Nederländerna, och inte Danmark, som nåde play off-final om en VM-plats, detta med sammanlagda resultatet 4–1 mot Danmark.

VM-kval fotboll

Danmark fick annars den start man behövde. Anfallsstjärnan Pernille Harder blev neddragen i straffområdet efter bara några få minuter och straffen satte Nadja Nadim säkert till 1–0.

Men i anfallet efter kvitterade Nederländerna. Ett perfekt inlägg och en stenhård nick från Lineth Beerensteyn innebar 1–1 och den danska entusiasmen dämpades tvärt. Eftersom det blev 2–0 i den första matchen behövde Danmark vinna med 4–1 för att gå vidare till kvalfinal.

Lämnade wo mot Sverige

De danska damerna har haft ett knepigt VM-kval. Det startade med en spelarstrejk där landslaget och förbundet inte kom överens om löner vilket innebar att danskorna inte kom till spel i kvalmatchen mot Sverige, och Sverige vann den matchen på walk over.

Men efter att ha kommit efter Sverige i VM-kvaltabellen kom Danmark tillbaka och var en avgörande match mot Sverige, i sista omgången, ifrån att ta sig till VM. Men Sverige vann med 1–0 och tog VM-platsen medan Danmark fick kvala – mot regerande Europamästarna Nederländerna.

Efter 0–2 i holländska Breda blev det en jämn match i Danmark. Och även om Danmark hade flest chanser, bland annat Pernille Harder som sköt över från en meters håll, hade Nederländerna kontroll på matchen.

Mot slutet satsade Danmark allt framåt och bytte in flera offensiva spelare. Men det gav i stället gästerna fler kontringar. Det helt avgörande 2–1-målet kom på övertid.

Nederländerna får möta Schweiz, som spelade 1–1 mot Belgien, i play off-finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet