Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Därför har Sverige lyckats på fasta situationer i VM

Uppdaterad
Publicerad

Fyra hörnmål på två VM-matcher.

Utdelningen kommer efter extra mycket träning.

– Det har varit en prioritet, säger Peter Gerhardsson.

Amanda Ilestedt är i delad skytteligaledning i VM efter tre fullträffar med pannan. Jonna Andersson har serverat lika många mål med sina precisa hörnor.

Sverige och fasta situationer har varit en osannolik succé i början av det här världsmästerskapet med fyra av sju mål på just hörnor.

Damlandslaget i fotboll

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson poängterar att det har varit en styrka hos laget länge. Men det finns ändå något som skiljer sig från tidigare: mängden träning.

”Lagt mer tid”

– Vi har lagt lite mer tid på fasta redan under lägren vi hade inför. Alla var inte på plats men vi kunde pränta in roller och sånt. Vi har ganska begränsat med tid men fasta har varit en prioritet den här perioden.

– Det är mycket träning och det taktiska och sen måste du ha spelare som gillar den typen av träning. Fasta situationer var det tråkigaste jag visste som spelare, men de här spelarna är bra på det.

Nathalie Björn bekräftar att det blivit mycket träning, och de lyckosamma hörnorna är nästan identiska.

– Vi lägger mycket fokus på det för vi vet vi är bra och har tränat mycket på hitta den ytan. Och där är vi svåra att stoppa.

”Väldigt mycket där hemma”

Jonna Andersson berättar att arbetet för hennes del började inför EM förra året då hon tränade extra. Inför det här mästerskapet har hon växlat upp ytterligare och nött hörnor hemma i klubblaget Hammarby, då hon inte hade så mycket tid på plats med landslaget inför VM.

– Det har blivit väldigt mycket där hemma. Sen har jag så klart även tränat mycket detta lägret. Jag känner en större tro på mig själv efter all träning.

Hon njuter över att bidra framåt och känner att det är något speciellt i samspelet mellan henne och Amanda Ilestedt. Ilestedt är en av spelarna som ibland får stanna kvar på träningarna i Anderssons jakt på den perfekta hörnan.

– Det är en magnet mellan min fot, bollen och Amandas huvud. Det är fler spelare i den ytan men nu känns det som att det är Amandas huvud jag ser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet