Sverige firar vid vinsten mot Italien i fotbolls-VM 2023. Foto: Bildbyrån

Sverige slutspelsklart efter Anderssons och Ilestedts uppvisning

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för åttondelsfinal i VM efter att ha kört över Italien med 5–0 i dagens gruppfinal.

Nyckeln till segern? Jonna Anderssons precisa hörnor och Amanda Ilestedts fina huvudspel.

– Det är helt galet, jag vet inte vad jag ska säga. Det känns jättekul. Otroligt att vinna med 5–0, säger Ilestedt till SVT Sport.

I premiären mot Sydafrika var det Kosovare Asllani som serverade hörnan som Amanda Ilestedt nickade i mål på tilläggstid.

I dagens gruppfinal mot Italien ville vänsterbacken Jonna Andersson visa att hon kan hon också.

30-åringen la grunden till det svenska målkalaset med en perfekt slagen hörna som Ilestedt kunde skarvnicka i mål i den 39:e minuten, fortsatte med en lika fin hörna som Fridolina Rolfö lyckades skicka i mål via en italiensk försvarare fem minuter senare och en bit in i den andra halvleken hittade hon Ilestedts skalle igen och 4–0 var ett faktum.

– Jag har jobbat otroligt mycket på fasta situationer de sista åren, att tekniken ska sitta och bollen ska komma in på rätt yta. Sen är vi otroligt heta inne i boxen. Ligger bollarna där de ska så vet jag att det är en stor chans, säger Andersson till SVT Sport.

Ilestedts två mål innebär att hon är uppe i delad skytteligaledning i VM.

”Fantastiska hörnor”

– Det var väl knappt någonting som jag skulle kunna drömma om. Det känns helt overkligt. Kul att målen går in, det är fantastiska hörnor från Jonna och ”Kosse”, det är bara att sätta dit huvudet, säger Ilestedt till SVT Sport.

Även Stina Blackstenius och och Rebecka Blomqvist lyckades peta in varsitt mål i matchen.

Storsegern innebär att Sverige med största sannolikhet tar hem gruppsegern och då väntar tvåan i USA:s och Nederländernas grupp i åttondelen.

VM

Sverige logo

Sverige

5 - 0

Italien logo

Italien

Sky Stadium, Wellington
Publik: 29143
Domare: Cheryl Foster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.