Foto: TT

Därför stoppas fotbollslandslagets nya tröja i VM

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollslandslagets nya och speciella matchtröja som lanserades idag får inte användas i sommarens VM. Tröjan bryter mot Fifas regler.

– Det får vi inte, men vi har varit medvetna under hela processen att vi inte kommer att få spela i dem, säger landslagets pressansvarige Fredrik Madestam till Expressen.

Damlandslaget släppte i dag en ny matchtröja. På tröjan hyllas 48 kvinnor som spelarna själva valt. En siffra, nummer 8, har lämnats blank så att svenska folket ska få rösta fram vem som ska få pryda det numret.

Initiativet har hyllats på sociala medier. Men tröjan kommer inte användas av laget under VM och Sverige måste byta till en annan modell. Men i träningsmatchen mot Tyskland den 6 april kommer tröjan användas.

Damlandslaget i fotboll

– Vi kommer inte att spela med siffrorna under VM. Det får vi inte, säger landslagets pressansvarige Fredrik Madestam till Expressen.

– Vi har varit medvetna om detta, att vi inte får spela med siffrorna enligt reglerna som finns för matchställ under ett mästerskap. Men vi kommer att ha dem under Tysklandsmatchen. När vi tog fram tröjan pratade vi med spelarna om hur vi skulle kunna lyfta matchen och skapa uppmärksamhet inför VM, och då tyckte vi att det var bra att spelarna fick lyfta fram förebilder som de är engagerade i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet