Thomas Hasselgren (till höger) såg tidigt en supertalang i Dejan Kulusevski. Foto: Bildbyrån/Privat

Dejan Kulusevskis pojklagstränare Thomas Hasselgren: ”Ganska extremt”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Hasselgren tränade Dejan Kulusevski när han inledde sin fotbollskarriär i Brommapojkarna.

Han såg tidigt att Kulusevski var en exceptionell talang.

Men att han som 19-åring skulle bli såld till Juventus för 365 miljoner kronor hade han aldrig kunnat gissa.

– Att han hade förutsättningar för att bli bra, det såg man, säger han.

Dejan Kulusevski inledde sin karriär som sjuåring i Brommapojkare. En av hans tränare då hette Thomas Hasselgren, som var kvar i BP och tränade Kulusevski i ett par år innan han flyttade till Norge, där han nu är utvecklingschef i Vålerengen.

Och trots att det nu har gått åtta år sedan Hasselgren lämnade BP minns han tydligt den unga Kulusevski.

– Det jag kommer ihåg är att han var extremt vänsterfotad. Han använde aldrig högerfoten, det kommer jag tydligt ihåg. Sen så var han bra på att dribbla, han tappade aldrig bollen utan den satt som fastklistrad vid foten. Det är det som man minns mest av honom, säger han till SVT Sport.

”Extremt mycket jobb”

Hasselgren gläds med de framgångar som Kulusevski har nått det senaste året.

– Det är ju kul, framför allt när man vet hur extremt mycket jobb som ligger bakom. Dejan var ju en väldigt flitig kille som tränade väldigt mycket själv. De hade något som hette ”Grimstaligan”, som körde även i år också på annandag jul. De var ett gäng unga BP-spelare som tränade extra själva, säger Hasselgren.

– De hade en boll med sig mest hela tiden.

”En vinnarskalle”

Det är just det mentala som Hasselgren anser är Kulusevskis främsta egenskap och det som har gjort att han har nått så pass långt.

– Han har en vinnarskalle, och hade det redan som ung. Han ville vinna och klarade av att prestera även när han fick press på sig. Redan när han var så pass ung så visste man vad man fick från Dejan. Han blev bättre och presterade bättre när det blev tuffa matcher, säger han, och fortsätter:

– Ju tuffare matcher det var ju mer klarade han. Så det är väl kanske det som tagit honom hit: Att han är en vinnarskalle.

– Sedan har han ju väldigt bra offensiva egenskaper. Han är extremt duktig på att göra sin spelare i en mot en-situationer. Det är en sak som gör att han sticker ut.

Hade du kunnat ana att han nu, inte ens tio år senare, skulle vara på väg till Juventus för nästan 400 miljoner kronor?

– Nej, det är ju så svårt att säga. Det är så mycket som ska spela in. Han spelade ju i ett väldigt bra lag, och spelade nästan alltid med de som var ett år äldre, i Brommapojkarnas förstalag. Och det är ju få som gör det i den åldern. Och det var flera bra spelare i det laget.

– Men att han skulle bli såld för så mycket pengar... Att han skulle kunna bli bra, det såg man. Men hur bra, det var svårt att säga. Och att han skulle bli så bra så här pass tidigt, det är ju ganska extremt.

Hoppas på utlåning

Kulusevski läkarundersöktes i dag i Turin, och allt tyder därmed på att han skriver på för Juventus – som är en av världens absolut största fotbollsklubbar. Thomas Hasselgren hoppas dock att uppgifterna som gör gällande att han fortsätter att vara utlånad till Parma säsongen ut stämmer.

– Det tror jag vore ganska bra för honom, för då får han ju garanterad speltid och det vore viktigt för honom att inte komma ifrån det, säger Hasselgren.

KLIPP: SVT Sport möter Kulusevski i Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.