Erling Braut Haaland gör 0-1 för Norge i Nations League mot Serbien Foto: TT

Haaland sänkte Serbien – nu väntar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Se upp, Sverige.

Norske storstjärnan Erling Braut Haaland prickade in enda målet i Nations League-premiären borta mot Serbien.

På söndag ställs den blivande Manchester City-anfallaren mot Sverige på Friends arena.

Nog för att de flesta i fotbollsvärlden har bra koll på den alltjämt blott 21-årige anfallsbjässen efter att han vräkt in mål för Dortmund de senaste åren, vilket medfört att han från och med nästa säsong spelar i Manchester City. Men det svenska landslagets motståndarbevakare Tom Prahl och Roger Sandberg, som var på plats på Marakana-stadion i Belgrad, lär nog ha en hel del att delge förbundskaptenen Janne Andersson inför Sveriges möte med Norge i Nations League på Friends arena på söndag.

Vänstervolley

Exempelvis att det inte går att ge Norge sådana ytor som i den 27:e minuten. I ett snabbt anfall längs högerkanten tog sig högerbacken Marcus Holmgren Pedersen, Feyenoord, fram. 21-åringens inspel på den tomma ytan var perfekt. Där kom nämligen en framstormande Erling Braut Haaland, som inte hade några problem att medelst en vänstervolley pricka in landslagsmål nummer 16 i den 18:e landskampen.

Redan nio minuter tidigare kunde, och kanske borde, emellertid Haaland ha spräckt målnollan. Han kom helt fri, men fick inte rätt på bollen och högerskottet gick över.

I den 67:e minuten valde norske förbundskaptenen Ståle Solbakken att plocka ut sin anfallsstjärna. Förmodligen med söndagens Sverigemöte i åtanke.

Norge och Sverige möts sedan även nästa söndag i Oslo.

Ineffektivt Serbien

Serbien, som Sverige däremellan ställs mot hemma nästa torsdag, då? Tja, förbundskapten Dragan Stojkovics manskap – som till skillnad mot både Norge och Sverige kvalade in till VM i Qatar – hade klart mest av bollen, vann hörnstatistiken med 12–0 och skapade flest chanser. Men effektiviteten hos Serbien, med Fulhamstjärnan Aleksandar Mitrovic i spetsen, lös med sin frånvaro den här gången.

Norge å andra sidan stängde ganska förtjänstfullt igen i defensiven, inte minst tack vare målvakten Örjan Nyland, och kunde packa in en skön premiärseger inför mötet med Sverige

Delad pott i iberiska stormötet

Ett Portugal utan Ronaldo i startelvan mot Spanien hemma i Sevilla.  Det blev som väntat en bra match och slutade ganska väntat oavgjort. Men spanjorerna var närmast segern och hade 1-0 ända till 82:a minuten då Ricardo Horta kvitterade för Portugal.

Spanien spelade bäst fotboll och tog logist ledningen efter ett mösnteranfall  där till slut Morata kunde rulla in bollen bakom

Diogo Costa. Morata hade även bud på fler mål.  I 64:e minuten bröt han sig loss i straffområdet men hans skott hittade inte nätet.

UEFA Nations League

Serbien logo

Serbien

0 - 1

Norge logo

Norge

Stadion Rajko Mitic, Belgrad
Publik: 9726
Domare: Pawel Raczkowski

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.