Den ”glömda” matchen som lockade storpublik

Uppdaterad
Publicerad

I går slogs publikrekordet för en dammatch när Barcelona slog Real Madrid på Camp Nou, framför 91 553 åskådare.

Men det har spelats damfotboll framför större publik förut, närmare bestämt för 51 år sedan, i en inofficiell VM-turnering i Mexiko.

Under VM 1999 såg 90 185 åskådare finalen mellan USA och Kina. Ett officiellt rekord för damfotbollen, fram tills igår.

El Clasico-mötet mellan Barcelona och Real Madrid i Champions Leagues-kvartsfinaler sågs av 91 553 personer. Ett dubbelmöte som ”Barca” vann med totalt 8-3.

Inofficiellt rekord

1971 arrangerade federationen för självständig europeisk damfotboll (FIEFF) en inofficiell VM-turnering, 20 år innan FIFA arrangerade det första officiellt VM-mästerskapet för damer.

Hemmanationen Mexiko, tillsammans med Argentina, England, Danmark, Italien och Frankrike deltog. Och finalen lockade storpublik.

Danmark ställdes mot Mexiko i finalen på Azteca Stadion i Mexiko City, framför 112 500 i publiken. Ett ”rekord” som alltså står sig än idag, något som DR tidigare uppmärksammat.

Danmark vann finalen med 3-0 och stor matchhjälte blev en 15-årig Susanne Augustesen. Anfallaren gjorde lagets alla tre mål i finalen, samtliga med vänsterfoten och fick alltså fira den ”VM-titeln” framför 112 500 åskådare på Azteca Stadion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.