”Det här blir tredje gången som vi är i final mot USA”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag möts den regerande världsmästaren Japan och USA i VM-finalen i Vancouver – den tredje raka mästerskapsfinalen mellan de båda lagen.

Japan besegrade USA i VM-finalen i tyska Frankfurt för fyra år sedan. I London-OS 2012 fick USA revansch. Nu möts lagen i den tredje raka mästerskapsfinalen.

– Vi vill förstås ha revansch för OS 2012 och USA vill ha revansch för VM i Tyskland. För vår del är det självklart en betydelsefull revanschmatch men en VM-final är i sig något viktigt, säger Japans försvarare Saki Kumagai till SVT Sport.

– Det här blir tredje gången som vi är i final mot USA. Trots det vill jag gå in på planen med en ny och fräsch känsla.

Hon poängterar samtidigt att det är länge sedan OS och VM spelades. Det har kommit in nya spelare i båda lagen och alla har fått nya erfarenheter.

– Jag hoppas att vi alla får visa vad vi har lärt oss och hur skickliga vi har blivit.

Förväntningarna i USA-lägret är skyhöga, senaste VM-triumfen kom för 16 år sedan.

– Det är en otroligt stor möjlighet för oss, vi har bra flyt och stämningen är på topp. Alla är positiva och längtar efter att få gå ut på planen och förhoppningsvis avsluta turneringen med ett guld, säger USA:s försvarare Ali Krieger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.