Fridolina Rolfö bäst i svensk damfotboll – tilldelades Diamantbollen

Uppdaterad
Publicerad

Fridolina Rolfö tilldelades Diamantbollen som Sveriges bästa damspelare under året. Priset delades ut vid en digital gala, Fotbollsåret 2021, med få gäster på plats i studion hos TV4.

– Det är ofattbart men extremt roligt, säger Rolfö.

”Det går till en spelare som var nyckeln till det offensiva spelet som gav Sverige ännu ett OS-silver. Med sin speluppfattning och sina snabba fötter och sin alldeles speciella signatur, det stenhårda skottet med vänsterfoten tog hon sig också till ett av världens bästa klubblag, Barcelona”, lyder Svenska Fotbollförbundets och Sydsvenskans motivering. 

– Det är lite svårt att ta in. Det är ofattbart men extremt roligt och det gör mig stolt och glad. Jag känner en glädje och stolthet, säger Rolfö.

Kommer nog aldrig att glömma OS i Tokyo

Det var tårar i samband med guldmissen i OS men nu ser hon på turneringen med speciella känslor.

– Det har varit ett fantastiskt fotbollsår och vi tog oss till en OS-final där vi tyvärr föll på målsnöret men som helhet kommer jag nog aldrig att glömma det mästerskapet. Det var en jättebra prestation från vårt lag och det kommer jag att bära med mig länge, säger Rolfö.

Under hösten har Rolfö, nyckelspelare i landslaget, bytt från Wolfsburg till FC Barcelona som i våras vann Champions League och rankas som världens bästa klubb på damsidan.

– Det betyder jättemycket! Man har fått hjälpa sina lagkamrater i den offensiva delen och känner att jag har fått bidra med mycket i form av mål och assister. Jag har kommit till en klubb som är helt annorlunda än tidigare och jag har lärt mig väldigt mycket, man tänker att man kan mycket om fotboll men det finns tydligen mycket nytt att lära. Jag njuter av att spela fotboll för tillfället, sade Rolfö via en videolänk efter att ha tilldelats utmärkelsen Årets forward, vilket skedde någon timme innan Diamantbollen delades ut.

Här är alla vinnare på galan Fotbollsåret 2021:

Diamantbollen: Fridolina Rolfö

Guldbollen: Emil Forsberg

Årets domare: Mehmet Culum och Almira Spahic.

Årets e-fotbollspelare: Oliver ”Oliboli” Uttgren.

Årets futsalspelare: Fredrik Söderqvist och Madeleine Stegius.

Årets målvakt: Hedvig Lindahl och Robin Olsen.

Årets back: Magdalena Eriksson och Victor Lindelöf.

Årets mittfältare: Caroline Seger och Emil Forsberg.

Årets forward: Fridolina Rolfö och Alexander Isak.

Pia Sundhages stipendium: Marith Rutgersson, ordförande i Vallens IF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.