Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mardonas tröja såld för 87 miljoner kronor. Foto: TT/Reuters

Diego Maradonas matchtröja gick för 87 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Målet var regelvidrigt, men själv ansåg Diego Maradona att han haft gud på sin sida.

Nu har tröjan som argentinaren bar i kvartsfinalen mot England i VM 1986 sålts på auktion för cirka 87 miljoner kronor.

Diego Armando Maradona gick upp i en duell med den engelske målvakten Peter Shilton i Mexico City.

Det inte domaren såg var att han boxade in bollen med ena handen. Trots massiva engelska protester godkände den tunisiske domaren Ali Bin Nasser målet. Bara minuter senare dribblade Maradona bort spelare efter spelare från mittlinjen och slog det avgörande målet (Argentina vann med 2–1).

Flera år senare skulle det utses till Århundradets mål.

”Guds hand”

Många menar att Maradona, som dog 60 år gammal i november 2020, i en och samma match visade ytterligheterna i sin personlighet. Å ena sidan den osportslige fuskaren, å andra sidan den fulländade fotbollsspelaren. Oavsett åsikterna – båda målen gick fotbollshistorien.

Maradona ansåg att högre krafter hjälpt honom göra det första målet. Därför kom målet att kallas ”Guds hand”.

Bytte tröja med Hodge

Varpå Shilton lär ha sagt: ”Ska gud vara med i spelet, då ska fan stå i mål”.

Efter kvartsfinalen bytte Maradona tröja med Steve Hodge. I dag gick tröjan för 7,1 miljoner pund (cirka 87 miljoner kronor) på ansedda Sotheby's. En rekordsumma för sportmemorabilia.

”Denna historiska tröja är en påtaglig påminnelse om ett viktigt ögonblick, inte bara i sportens historia, utan i 1900-talets historia. Det här är utan tvekan den mest eftertraktade fotbollströjan som någonsin kommit in på auktion och därför är det passande att den nu innehar auktionsrekordet för alla föremål av sitt slag”, sade Sotheby's Brahm Wachter i ett uttalande.

Det tidigare rekordet för en tröja, oavsett sport, var på 5,6 miljoner dollar. Den tröjan bars av basebollegendaren Babe Ruth, New York Yankees.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.