Arbetare vid Al Bayt-stadion i Qatar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Dödsfall under VM-byggen utreds inte: ”Utfärdar dödsattest på hörsägen”

Uppdaterad
Publicerad

Många arbetare har dött under byggena av VM-arenorna i Qatar.
Men trots en rekommendation från regimens egna advokater utreds majoriteten av dödsfallen inte.
Det avslöjar brittiska The Guardian.
– Läkarna utfärdar ofta dödsintyg baserade på hörsägen, säger Ganesh Gurung, från Policy Research Academy.

Under de senaste åren har det kommit mängder med larmrapporter med anledning av arbetsvillkoren och förhållandena för de migrantarbetare som arbetar med byggena av arenorna inför fotbolls-VM 2022. Bland annat tvingas hundratusentals arbetare arbeta utomhus i upp till tio timmar – i temperaturer som kan stiga upp till 45 grader.

Så pass höga temperaturer orsakar en enorm belastning på hjärt- och kärlsystemet, och läkare har vid flera tillfällen sagt att det finns en direkt koppling mellan värmestress och det stora antalet unga arbetare som dör i Qatar under sommarmånaderna.

Dödsfallen beskrivs som ”naturliga”
Nu kommer ännu en rapport, med föga smickrande uppgifter för Qatar. Den brittiska tidningen The Guardian skriver att det vid flera hundra tillfällen har inträffat dödsfall av migrantarbetare, som sedan inte har utretts.

De flesta dödsfallen har av de qatariska myndigheterna klassificerats som ”naturliga”, eller orsakade av hjärtattacker, och i de flesta fallen utförs inga obduktioner på migrantarbetarnas kroppar, rapporterar Guardian.

Rekommendationer följs inte
Enligt qatarisk lagstiftning får det inte göras undersökningar på kroppen efter döden, såvida inte ett brott misstänks eller om den avlidne har lidit av en sjukdom innan hen dog.

Men 2014 skrev den internationella advokatbyrån DLA Piper, som bland annat arbetar för den qatariska regimen, en rapport som ”å det starkaste” rekommenderade att det skulle göras en undersökning gällande dödsfallen som berodde på hjärtstillestånd. Men den rekommendationen följer landet alltså inte.

”Akut andningsproblem”
The Guardian har varit i kontakt med familjemedlemmar till flera arbetare som har dött i samband med att de arbetat med byggen av VM-arenor. En av dem är Nirmala Parkin, vars make dog i juni i år. Hon fick ett samtal från makens chef, som berättade att mannen hade avlidit.

– Han sa: ”Vi gjorde vårt bästa, men han överlevde inte. Vi tog honom till sjukhuset för obduktion, berättar Parkinj.

Dödscertifikatet av Pakrins make gjorde gällande att han dog av ett ”akut andningsfel som kom av naturliga orsaker”.  Pakrin är dock väldigt frågande till hur de kom fram till det, då hon är säker på att ingen obduktion gjordes.

– Det fanns vissa blodfläckar runt hans mun och näsa, men resten av kroppen var orörd.

”Svårt att undersöka”
En tjänsteman för Qatars regering säger till The Guardian att familjerna till avlidna måste godkänna en obduktion innan den genomförs.

– I de flesta fall som gäller gästarbetare säger familjerna nej till obduktioner eftersom de vill ha hem kropparna så snabbt som möjligt för att kunna genomföra religiösa begravningar eller kremeringar. Det gör att det blir svårt att undersöka dödsfallen i vissa fall, säger tjänstemannen.

Men Nirmala Pakrin, precis som övriga familjemedlemmar till de avlidna gästarbetarna som The Guardian varit i kontakt med, förnekar att de skulle ha fått frågan om obduktion.

Och Kausik Ray, som är professor i folkhälsa vid Imperial College London, ger inte mycket för de qatariska uppgifterna om att migrantarbetarnas dödsfall ska ha skett av naturliga orsaker.

– Folk som är mellan 20 och 50 år dör inte i sömnen bara sådär... Man kan inte säga att de dör av hjärtsvikt eller andningssvikt utan att göra undersökningar av kroppen efter döden, såvida du inte har information om deras medicinska historia, säger han.

”Baseras på hörsägen”
Ganesh Gurung, som arbetar för tankesmedjan Policy Research Academy i Nepal, säger att dödscertifikaten i Qatar inte är mycket värda.

– Läkarna tenderar att utfärda certifikat baserade på hörsägen. I de flesta fallen bryr de sig inte ens om att examinera kropparna, framför allt undersöker de inte kropparna efter döden. Att göra det är väldigt ovanligt, eftersom det kostar tid och pengar. Varför skulle de göra sig den mödan på en död person?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer