Hammarbys överkörning – gjorde sex mål på IFK Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

IFK Göteborg hade inte släppt in sex mål i en och samma allsvenska match på hela 2000-talet. Mot Hammarby skrevs siffrorna till 6-2 i vad som blev en otroligt underhållande fotbollsmatch.

– Vi brukar ha en tendens att explodera här på Tele 2 Arena. Vi får en boost av publiken, säger Darijan Bojanic till SVT Sport.

Årets upplaga av IFK Göteborg tippades hålla till i de nedre regionerna av allsvenskan. Tvärtom har laget blandat sig i kampen strax bakom den absolut toppen och det främst vare en solid defensiv där man inför mötet med Hammarby bara hade släppt in 18 mål på 22 matcher.

Men mot seriens mest målglada lag kom en genomklappning som det stora Blåvitt-följet på Tele2 får försöka lägga bakom sig. För första gången sedan bortamötet med Gefle i juli 2012 släppte IFK Göteborg in fem mål i en allsvensk match.

Inom loppet av tolv minuter hade Hammarby gått ifrån till en 3-0-ledning. Det krävdes bara 105 sekunder för Vladimir Rodic att spräcka nollan efter att gästerna slarvat med bollen på egen planhalva.

Bara några minuter senare svarade Darijan Bojanic för ett vackert skott som letade sig in bakom Blåvitts grekiske målvakt Giannis Anestis. Om det räckte där? Tydligen inte. I den 12:e minuten höll sig Imad Khalili framme och stötte in 3-0 från nära håll.

Tidiga byten för Hammarby

Om Bajenfansen blev underhållna av målen så blev de nog också oroliga för skadorna. Både Khalili och den isländske anfallaren Aron Johansson till byten på grund av skada.

Det stoppade inte Hammarby från att fortsätta producera. 4-1 kunde Richard Magyar stöta in i den andra halvleken efter en fin hörnvariant där Bojanic skickade in bollen lågt mot den första stolpen.

Två minuter senare knorrade Giorgi Kharaishvili in 2-4 på frispark. Med hjälp av Johan Wilands högra stolpe lyckades georgiern överlista Hammarbys målvakt.

Vid ställningen 5-2 vände samtliga Bajen-supportrar i klacken ryggen till spelet och missade därför när Muamer Tankovic gjorde sitt 13:e mål i allsvenskan och fastställde slutresultatet till 6-2.

Allsvenskan

Hammarby IF logo

Hammarby IF

6 - 2

IFK Göteborg logo

IFK Göteborg

Tele2 Arena, Stockholm
Publik: 26552
Domare: Kristoffer Karlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.