Foto: TT/Bildbyrån

Drottningens hälsning till förbundskaptenen

Uppdaterad
Publicerad

Hon delade ut VM-bucklan till Bobby Moore för 55 år sedan.

Nu har drottning Elizabeth II skickat en hälsning till förbundskapten Gareth Southgate och England inför EM-finalen mot Italien.

”Jag vill skicka mina lyckönskningar”, skriver hon.

I morgon spelar England sin första EM-final någonsin, och sin blott andra herrfinal i mästerskapssammanhang.

Senast var 1966, då besegrades Västtyskland med 4-2. Efter matchen överräckte drottning Elizabeth Jules Rimet-pokalen till Englands lagkapten Bobby Moore.

Fotbolls-EM

Nu har drottningen skrivit ett öppet brev till förbundskapten Gareth Southgate och det engelska herrlandslaget.

”För 55 år sedan fick jag privilegiet att dela ut VM-pokalen till Bobby Moore och se vad det betydde för spelarna och ledarna att ta sig till finalen och vinna den”, skriver 95-åriga drottning Elisabeth.

”Jag vill skicka såväl mina som min familjs gratulationer till alla er för att ni tagit er till EM-final. Jag vill också skicka mina lyckönskningar till morgondagen (i dag) med förhoppningar om att inte bara era framgångar blir ihågkommet, utan också lagandan, all uppoffring och den stoltheten ni har burit med er”, fortsätter hon i det öppna brevet.

”Ett erkännande”

Förbundskapten Gareth Southgate om drottningens brev:

– Det är fantastiskt att laget har fått brev från drottningen. Det är ett erkännande som visar att spelarna och alla vi i ledarstaben har skött oss på rätt sätt, säger Southgate på presskonferensen.

EM-finalen mellan England och Italien – på Wembley i London – spelas i morgon söndag, klockan 21. Men det blir inte drottning Elizabeth som delar ut EM-bucklan. I stället är prins William på plats för att representera kungahuset och överräcka bucklan till vinnaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet