Dubbla straffmål räddade Spanien från jättefiasko

Stornationen Spanien var nära att gå på en riktig mina mot 49:e-rankade Sydafrika i premiärmatchen lagen emellan.

Spanjorskorna skulle dock räddas av klumpiga Sydafrikanska backar som bjöd på två straffar. Spanien vann till slut med 3-1 – de kunde andas ut.

Thembi Kgatlana chockade det Spanien som vann varenda match under kvalet till VM, när hon efter 25 minuter klev in från vänster och avlossade ett skott som gick i en fin både över målvakten Sandra Panos.

Efter det var det bara en kamp mot ett mål för Spanien. Anfallaren Jennifer Hermoso träffade ribban och i den andra halvleken låg bollen och trixade vid mållinjen. Sydafrika var på väg mot en jätteskräll.

Målet var Sydafrikas första någonsin i VM och dessutom på lagets första skott mot mål.

Men målet skulle komma för Spanien som fick mycket hjälp av domaren. Och det skulle vara just ribbträff-Hermoso, Atletico Madrid-stjärnan, som skulle fixa det.

Fixade straffen och slutresultatet

Hon fick först en straff – på grund av en klumpig handboll av Janine van Wyk i eget straffområde. Den straffen satte hon till höger.

Spanien fick sedan ytterligare en straff – den straffen var säkrare.

Däremot var situationen mer kontroversiell och Spanien fick VAR-hjälp. Efter granskning bedömdes det som att Nothando Vilakazi spelade för bryskt i straffområdet. Vilakazi tog först bollen men i samma situation träffade hon spanjroskan Lucia Garcia med sulan.

Efter en tids VAR-granskande dömdes det straff.

Just Garcia var sedan den som via ett friläge och en målvaktsrundning den som satte slutresultatet 3-1.