Jimmy Durmaz. Foto: Bildbyrån

Durmaz: ”Det är jättetufft”

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick Jimmy Durmaz ta emot beskedet att den turkiska ligan stoppas på obestämd tid.

Nu blir han kvar i landet utan sin familj.

– Det är jättetufft, speciellt när man är inlåst hemma för det mesta, säger han till SVT Sport.

I söndags spelade Jimmy Durmaz Galatasaray 0-0 i Istanbul-derbyt mot Besiktas. Sedan dess har det varit höljt i dunkel var säsongen ska ta vägen. Efter att Turkiet i måndags tog ett krafttag kring coronaviruset, genom att bland annat stänga flygningar, har de nu också pausat de stora idrottsligorna i landet på obestämd tid.

Ett beslut som 30-åringen tog emot med glädje.

– Det är skönt att det beslutet kommit. Det var tufft att spela förra matchen. Mentalt tror jag inte många var så fokuserade på att spela fotboll. Det mesta snacket var om corona.  Det är klart frustrerande. Vi snackar om vår egen hälsa och våra egna liv. Vi har familjer allihopa. Vi älskar att spela fotboll men just nu är liv mycket viktigare. Det är skönt att den turkiska ligan är på samma sida som oss spelare, säger Jimmy Durmaz till SVT Sport.

Stannar i landet

Hur upplever du stämningen i Turkiet?

– Folk blev sjuka rätt sent här. Det har varit ganska lugnt här och Turkiet har agerat på ett bra sätt då de stängt av de mesta så att folk inte ska samlas på mötesplatser. Det känns tryggt.

Blir du kvar i landet?

– Jag blir förmodligen kvar här. Vi har inte fått några besked hur ledigheten blir eller hur vi ska träna. Jag får ta hänsyn till hur Galatasaray vill göra. Jag måste sätta mig i karantän i 14 dagar om jag reser till Sverige och kommer tillbaka. Vi får kolla hur klubben tycker och tänker och sedan agera utifrån det.

Men Durmaz får klara sig själv i Istanbul. Familjen befinner sig i nämligen i Sverige.

– De flög hem innan coronautbrottet började. De vet inte hur de ska göra nu. Flyger de hit måste de in i karantän i 14 dagar, så det är tufft. Just nu är vi på separata håll. Det är jättetufft, speciellt när man är inlåst hemma för det mesta. Vi bor några lagkamrater i samma byggnad så jag har några umgås med.

ARKIV: Durmaz om rasismen: ”Känns som att vi går bakåt” (2 september 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.